Stappenplan anderstalig talent tewerkstellen

Wil je anderstalige medewerkers een kans geven in je bedrijf? We leggen uit hoe je best te werk gaat en geven praktische tips en tricks.

Een divers personeelsbestand biedt je heel wat troeven. Zo trek je extra talent aan en sta je sterker op de internationale markt.

Volg dit stappenplan om anderstalig talent aan te trekken.

1. Bepaal welke taalkennis nodig is voor de job

  • Lijst op welke communicatie deel uitmaakt van de job waarvoor je een medewerker zoekt: telefoneren met klanten over een bestelling, veiligheidsinstructies lezen, een presentatie geven...
    • Geef telkens aan of de kandidaat hiervoor Nederlands moet kunnen spreken, begrijpen, lezen of schrijven. Een schoonmaker moet bijvoorbeeld goed instructies kunnen begrijpen maar moet niet kunnen schrijven, terwijl voor een administratief medewerker schrijven en lezen heel belangrijk zijn.
  • Leg de lat niet te hoog. Geef je medewerker de kans om zijn taalkennis te verbeteren op de werkvloer. Zo leert hij de taal het best en het snelst.

2. Stel een duidelijke vacature op

  • Gebruik heldere taal. Je vindt handige tips in de checklist voor een leesbare vacature op verso-net.be.
  • Beschrijf concreet welke taalkennis je verwacht. Spreek niet over 'goede kennis van het Nederlands' maar beschrijf wat de kandidaat moet kunnen zeggen, begrijpen, lezen en schrijven in het Nederlands. Bijvoorbeeld: je overlegt met je collega's, leest etiketten, begrijpt instructies...
  • Vermeld dat je bedrijf belang hecht aan diversiteit en openstaat voor diverse profielen.

3. Verspreid je vacature bij anderstalige kandidaten

Bekijk onze zeven tips om anderstalig talent te vinden.

4. Pas je selectieprocedure aan

Wil je anderstalig talent een kans geven, dan is het een goed idee om je selectieprocedure aan te passen.

Wijs hen bijvoorbeeld niet af op basis van hun brief en cv, maar nodig hen uit om hun motivatie en werkervaring mondeling toe te lichten. 

5. Check of de kandidaat in België mag werken

Wil je een anderstalige medewerker aanwerven, dan moet je eerst zeker zijn dat hij mag werken in ons land. We leggen uit hoe je dit kan checken.

6. Zorg voor een goede start

Ontdek hoe je je medewerker een warm onthaal geeft en neem een kijkje op diversiteitspraktijk.be voor meer tips. 

Wil je ondersteuning bij het inwerken van je nieuwe medewerker? Dat kan! Een jobcoach begeleidt hem gratis op de werkvloer.

7. Ondersteun je anderstalige werknemer

Ondersteun je anderstalige medewerker met taalcoaching of door Nederlands te oefenen op de werkvloer.

Creëer een duidelijk kader voor iedereen:

Ook interessant

  • Er is geen specifieke overheidssteun voor het aanwerven van anderstalige medewerkers. Maar je kandidaat komt misschien wel in aanmerking voor de bestaande tegemoetkomingen.

  • Wil je een anderstalige werkzoekende helpen? Word zijn mentor.