Hoe werf je een eerste medewerker aan?

Een medewerker in dienst nemen, brengt heel wat met zich mee. Ontdek waar je rekening moet mee houden zodat je niets over het hoofd ziet.

Bereken hoeveel een nieuwe medewerker je kost

Begint je zaak te groeien, dan zijn een extra paar helpende handen meer dan welkom. Alleen moet je de kost van een nieuwe medewerker wel kunnen dragen.

Je betaalt niet enkel een brutoloon, maar hebt ook andere kosten. Op de site van Liantis zie je welke directe en indirecte kosten je hebt.

Wil je berekenen hoeveel je eerste medewerker gaat kosten? Gebruik de online module van Securex.

Check of je recht hebt op een premie

Werf je voor het eerst personeel aan, dan krijg je een fikse RSZ-vermindering

De overheid heeft ook nog andere financiële tegemoetkomingen wanneer je medewerkers aanwerft.

Ga na welke arbeidsovereenkomst je best kiest

Je kan kiezen uit 4 verschillende arbeidsovereenkomsten die elk voor- en nadelen hebben: een voltijds contract, deeltijds contract, contract voor onbepaalde duur en contract voor bepaalde duur. Op de site van Liantis vind je info over de 4 arbeidsovereenkomsten.

Heb je tijdelijk extra handen nodig? Dit regel je via een tijdelijke tewerkstelling. Er bestaan heel wat soorten tijdelijke contracten. Bijvoorbeeld: flexi-job in de horeca of detailhandel, seizoenarbeid in de land- en tuinbouw, studentenarbeid en detachering.

Op de site van Liantis vind je info over tijdelijke tewerkstelling en ontdek je via de digitale assistent welke tijdelijke tewerkstelling jouw behoefte dekt.

Regel de nodige formaliteiten

Werf je een medewerker aan, dan heb je verplichtingen. Je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij de RSZ, een dimona-aangifte doen en een dienst voor preventie oprichten.

Bekijk de belangrijkste formaliteiten op de site van Liantis.

Klaar om een eerste medewerker aan te werven?

Je bent eruit dat je een nieuwe medewerker wil aanwerven. Goed zo! Nu is het zaak om een overtuigende vacature te schrijven.

Tevreden van het resultaat? Zet je vacature gratis op de grootste jobsite van Vlaanderen.

Vind je te weinig geschikte kandidaten? Kijk verder dan het diploma

Kandidaten gevonden? Bekijk enkele vuistregels voor een goed sollicitatiegesprek en nodig hen uit.

Neem ook nog even onze tips door voor een warm onthaal. Zo voelt je nieuwe medewerker zich welkom en verhoogt de kans dat hij bij jou aan de slag blijft.