Hoe werf je een medewerker aan?

Wil je iemand aanwerven? Daar komt heel wat bij kijken. Met deze vijf rekruteringstips zie je niets over het hoofd.

1. Bekijk het financieel plaatje

Als je iemand in dienst neemt, betaal je naast het brutoloon ook nog andere kosten. Ga na of je de kost van een nieuwe medewerker kan dragen. Bereken hoeveel een medewerker kost op ikwilaanwerven.be.

Goed om te weten: de overheid geeft financiƫle tegemoetkomingen wanneer je medewerkers aanwerft. Check of je recht hebt op een premie.

2. Ga na welke tewerkstelling je best kiest

Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. De juiste keuze hangt af van je behoeften. Ben je geholpen met een voltijdse of deeltijdse hulp? Voor onbepaalde of bepaalde duur? Op werk.belgie.be vind je info over verschillende soorten contracten.

Heb je tijdelijk extra handen nodig? Denk dan ook aan vormen van tijdelijke tewerkstelling zoals:

3. Zoek kandidaten

Heb je beslist om een nieuwe medewerker aan te werven? Dan kan de zoektocht beginnen. Schrijf een overtuigende vacature en publiceer ze op onze jobsite.

Krijg je weinig reactie? Schakel eventueel extra hulp in van onze experts. Of stel je open voor profielen die op het eerste zicht niet helemaal matchen met de vacature en kijk verder dan het diploma.

Kandidaten gevonden? Bekijk enkele vuistregels voor een goed sollicitatiegesprek en nodig hen uit. 

4. Regel de nodige formaliteiten

Is er een match en wil je iemand in dienst nemen? Dan heb je enkele verplichtingen als werkgever. Je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij de RSZ, een dimona-aangifte doen en een dienst voor preventie oprichten. Bekijk de belangrijkste formaliteiten op ikwilaanwerven.be.

5. Zorg voor begeleiding en een warme werkvloer

Vorm je nieuwe medewerker om tot de ideale werknemer met opleidingen of coaching.

Neem ook nog even onze tips door voor een warm onthaal en voor een inclusieve werkvloer. Zo voelt je nieuwe medewerker zich welkom en bouw je aan een duurzame tewerkstelling.

Op deze pagina

Ook interessant

Een stage als opstap naar werk? Meld je bij VDAB als stagebedrijf.