Hoe vind ik anderstalig talent?

Hoe vind je anderstalig talent en overtuig je hen om voor jouw vacature te solliciteren? Zeven tips om anderstalige medewerkers aan te trekken.

Verzorg je imago

Zorg dat de kandidaten die je wil aantrekken zich herkennen in je bedrijf.

Besteed aandacht aan diversiteit in je communicatiecampagnes, door bijvoorbeeld ook afbeeldingen te gebruiken van mensen met een migratieachtergrond.

Kies voor de juiste jobkanalen

Publiceer je vacature op vdab.be en op jobsites die een divers publiek aantrekken, zoals 11.be, kifkif.be en levl.be.

Verspreid je vacature ook via lokale kanalen. Hang ze uit op locaties waar anderstaligen vaak komen, bijvoorbeeld in buurtcentra en plaatselijke verenigingen, publiceer ze in lokale kranten of op lokale Facebookgroepen. 

Ga voor anderstalige ambassadeurs

Stel je je bedrijf voor in een school, tijdens een jobbeurs of op een ander jobevent? Laat een medewerker aan het woord waarin anderstalige kandidaten zich herkennen.

Schakel je personeel in

Schakel het netwerk van je huidige medewerkers in. Vraag hen om nieuwe vacatures te verspreiden onder familie en vrienden.

Doe een beroep op extra hulp van VDAB

Neem contact op met een van onze accountmanagers. Zij kunnen  je in contact brengen met werkzoekenden met een specifiek profiel, bijvoorbeeld hoogopgeleide anderstaligen.

Adverteer op sociale media

Via advertenties op sociale media kan je specifieke bevolkingsgroepen bereiken, op basis van taal, woonplaats, interesses… Lees hoe je dit doet op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Word mentor van anderstalig talent

Word mentor van een anderstalige werkzoekende. Wie weet is jouw mentee wel de medewerker die je zoekt.

Organiseer positieve acties

Geef personen met een migratieachtergrond meer kansen in je bedrijf via positieve acties.

Hou bijvoorbeeld een aantal stageplaatsen en vakantiejobs vrij voor anderstalige kandidaten of werk een intern programma uit zodat medewerkers met een migratieachtergrond gemakkelijker doorstromen naar kaderfuncties. 

In de gids 'Tijd voor positieve actie' van het Minderhedenforum vind je praktische tips en getuigenissen van Engie en BNP Paribas Fortis.

Ook interessant

Zoek niet naar de witte raaf; Via werkplekleren verwerven kandidaten de nodige competenties op de werkvloer. Zo vorm je zelf je ideale werknemer.

Bekijk de digitale gids 'Multicultureel talent vinden en behouden' van Verso.