U bent hier

Tips voor een warm onthaal

vrouw die zich welkom voelt

Heb je een nieuwe medewerker aangeworven? Zo geef je hem het gevoel dat hij echt welkom is.

Tip 1 

Zorg op voorhand al voor de nodige apparatuur: badge, bureau, telefoon, pc, e-mailadres… Dit maakt een enorm verschil voor de nieuwkomer.

Tip 2

Breng je medewerkers op de hoogte dat er een nieuwe medewerker komt. Leg uit wat z’n job precies inhoudt en hoe hij zich verhoudt tot hen. Anders is de kans groot dat de nieuwkomer op wantrouwen en verwondering stuit.

Tip 3

Schakel je medewerkers in om hem te verwelkomen en leg uit wat je van hen verwacht. Vraag hen bijvoorbeeld of zij hem tijdens de pauzes willen opvangen.

Tip 4

Leg een aantal introducties vast, zodat de nieuwkomer de eerste dagen alle sleutelfiguren ontmoet die belangrijk zijn voor zijn job.

Tip 5

Bepaal wie de nieuwkomer gaat opleiden en stippel een opleidingsprogramma uit.

Tip 6

Overweeg of het zinvol is een peter of meter aan te stellen. Dat is een collega die de eerste weken speciale aandacht aan hem besteedt.

Tip 7

Moedig de nieuwkomer aan om vragen te stellen en geef aan bij wie hij voor welke zaken terecht kan. Zeg tegen de medewerkers in kwestie dat je hun naam hebt doorgeven aan de nieuwkomer en dat je graag wil dat ze zijn eventuele vragen beantwoorden.

Tip 8

Geef de nieuwkomer in het begin opdrachten waarbij hij verschillende mensen moet benaderen. Zo komt hij in contact met anderen en vindt hij sneller zijn weg.

Tip 9

Vraag na enkele weken aan de nieuwkomer hoe hij zich voelt en of hij nog met bepaalde vragen zit.