U bent hier

Hoeveel kost een IBO?

Tijdens de IBO van je medewerker, moet je geen loon voor hem betalen en ook geen RSZ. Wat moet je dan wel betalen? We zetten het op een rijtje.

 • Je betaalt voor elke werkdag tijdens de opleiding een productiviteitspremie. Hij krijgt deze premie bovenop z'n uitkering die gewoon verder loopt. Op die manier heeft hij een inkomen dat een normaal loon benadert. Je kan een online simulatie maken om na te gaan hoeveel een voltijdse IBO je kost. 
   
 • Je sluit voor je medewerker een verzekering in gemeen recht af die dezelfde dekking en waarborgen voorziet als de arbeidsongevallenverzekering die je voor je andere personeelsleden afsloot. De arbeidsongevallenverzekering die je hebt afgesloten voor je andere personeelsleden is immers niet van toepassing op je medewerker.
   
 • Je betaalt de verplaatsingsonkosten van je medewerker. De kosten worden berekend volgens de voorschriften van de CAO die geldt in je bedrijf. In alle andere gevallen gelden de voorschriften van CAO 19 van de NAR (indien de afstand naar het werk meer bedraagt dan 5 km).
   
 • Je voorziet een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor je medewerker.
   
 • Je betaalt per medewerker, voor elke facturatie die VDAB doet, 16 euro.

Opmerking:

Je medewerker heeft tijdens z'n opleiding geen recht op vakantiegeld, een eindejaarspremie en gewaarborgd loon bij ziekte. De periode van z'n opleiding wordt immers gelijkgesteld met een werkloosheidsperiode.