Hoe pas ik mijn selectieprocedure aan?

Wil je anderstalige medewerkers aanwerven, dan is het een goed idee om je selectieprocedure wat aan te passen. We leggen uit hoe je dit doet.

Nodig de anderstalige kandidaten uit 

Beoordeel anderstalige kandidaten niet op basis van hun brief en cv, maar nodig hen uit om hun motivatie en werkervaring mondeling toe te lichten. Zo geef je hen de kans om te tonen wat ze kunnen en kan je beter inschatten hoe het zit met hun taalniveau

Zorg voor diversiteit in je rekruteringsteam 

Op die manier vermijd je onbewuste vooroordelen bij het selecteren. Door de verschillende invalshoeken van de juryleden krijg je een objectiever beeld van de kandidaat.

Hou rekening met de taalvereisten van de job

Neem geen schriftelijke test af bij iemand die op de werkvloer enkel mondeling moet communiceren.

Kies voor praktische tests 

Laat een kandidaat niet uitleggen maar tonen wat hij kan. Zo krijg je een goed beeld van wat hij kan. Bovendien geef je zo meer kansen aan wie het niet gewoon is om zijn talenten positief in de verf te zetten. Bekijk een voorbeeld van een praktische selectieproef voor een poetshulp.

Wees duidelijk 

Gebruik heldere taal tijdens de hele selectieprocedure. Neem de e-mails, brieven en telefoongesprekken onder de loep. Zeg bijvoorbeeld niet 'u bent niet weerhouden' maar 'je bent niet geselecteerd'.

Op diversiteitspraktijk.be vind je heel wat concrete tips.

Geef een rondleiding in je bedrijf 

Zo krijgen de kandidaten een beter idee van de job, zeker als ze nog niet goed Nederlands spreken. Je creëert de juiste verwachtingen en verhoogt de kans op een goede match.

Een rondleiding maakt het ook gemakkelijker om relevante vragen te stellen over de specifieke werkervaring van de kandidaten.

Focus op het potentieel van de kandidaat 

Focus op het potentieel van de kandidaat en wat je via opleiding op de werkvloer kan bereiken. Staar je niet blind op diploma's of het zoeken naar de witte raaf. Bekijk hoe je nieuwe medewerkers opleidt op de werkvloer.