Hoe voer je als rekruteerder een goed sollicitatiegesprek? Ontdek onze 12 tips.
Via een sollicitatiegesprek ga je na welke kandidaat geschikt is voor de job en bij je bedrijf past. Zorg ervoor dat de mensen die dit best kunnen beoordelen, aanwezig zijn.
De leidinggevende, een collega die vergelijkbaar werk doet en eventueel ook een collega die nauw met hem zal samenwerken.
Begin op tijd aan het gesprek. Anders maak je meteen een slechte indruk.
Een sollicitant is vaak erg zenuwachtig. Stel hem op zijn gemak. Alleen zo kan je een realistisch beeld van hem krijgen.
Stel enkele algemene vragen om de info in het cv te checken. Zo kunnen jullie rustig opwarmen. Bijvoorbeeld:
Stel vragen die peilen naar de motivatie, competenties, werkstijl, ambitie en persoonlijkheid.
Interviewers maken soms de fout om 2 vragen in een keer te stellen. Dat is geen goed idee, want dan kiest de kandiaat de vraag die hem het best uitkomt.
Laat de kandidaten zo veel mogelijk zelf vertellen, en vraag door als iets niet duidelijk is of als je meer informatie wil.
Bijvoorbeeld 'Kan je daar een voorbeeld van geven?' of 'Waarom was je het daar niet mee eens?'
Je mag niet zomaar naar het privéleven peilen. Privévragen zijn enkel toegelaten als ze verband houden met de job.
Welke vragen stel je beter niet?
Leg uit wat de doorgroeimogelijkheden zijn, waarom mensen het leuk vinden om voor jouw bedrijf te werken en hoe de werksfeer is.
Geef ook meer info over het loon, de extralegale voordelen en de balans tussen werk en privé. Hoeveel vakantiedagen hebben de medewerkers, mogen ze thuiswerken, zijn er glijdende werkuren...?
Zo kom je te weten wat hij belangrijk vindt.
Een sollicitatiegesprek kost energie en concentratie. Laat het daarom niet te lang duren. Een uur is het absolute maximum.
Vertel op het einde van het gesprek wat de volgende stappen zijn en hou je eraan. Breng de sollicitant ook op de hoogte als het antwoord negatief is. Hij heeft recht op duidelijkheid.