Doorstroming van kandidaten via vdab.be

Mogelijke oorzaken van verminderde trafiek en verbeteracties:

1. Overschakeling naar https

Sinds de redesign tonen we je vacatures via https. Dit is veiliger, maar hierdoor heeft de solliciteerlink op jouw vacatures geen referrer-id meer. Dit betekent dat een analysetool zoals Google analytics niet registreert wanneer een sollicitant op jouw vacature reageert. Je krijgt wel nog altijd respons op je vacature, alleen wordt het niet meer gemeten door Google analytics.

Wil je dat Google analytics de respons op je vacature weer meet? Dan raden we je aan om je sollicitatielinks te voorzien van 'utm'-parameters.

Hoe doe je dit?

  • Stel dat dit je sollicitatie-url is: www.bedrijf.be/vacatures/1234/solliciteer
  • Dan volstaat het om de volgende parameter toe te voegen: ?utm_source=vdab
  • Zodat je deze url krijgt: www.bedrijf.be/vacatures/1234/solliciteer/?utm_source=vdab

In de rubriek 'Campagnes' in Google Analytics ontdek je hoeveel sollicitanten via vdab.be komen.

Gebruik je geen Google analytics? Dan kan je, wanneer je ingelogd bent op Mijn VDAB, de vacaturecijfers bekijken in je vacaturedetail.

2. Het niet langer ophalen van vacatures door VDAB

VDAB ging tot maart 2015 elke actief gepubliceerde HTML-vacature 2 tot 3 keer per dag ophalen op je website. Het ophalen van je vacatures door VDAB werd meegerekend in jouw vacaturecijfers. Nu gebeurt dit niet meer.

3. De nieuwe Mail op Maat

Werkzoekenden die een zoekopdracht doen, kunnen deze zoekopdracht bewaren. Vervolgens kunnen ze aanvinken dat ze dagelijks de vacatures willen ontvangen die aan deze zoekopdracht beantwoorden. Dit systeem heet Mail op Maat. Toen we in maart onze nieuwe jobdatabank lanceerden, bleek het onmogelijk om de bewaarde zoekopdrachten en Mail op Maat-instellingen over te zetten. Dit betekent dat al onze klanten hun Mail op Maat opnieuw moesten instellen. Van de oorspronkelijk 80.000 bewaarde zoekopdrachten zijn er ondertussen 30.000 opnieuw ingesteld. Dit aantal neemt nog elke dag toe.

4. Sollicitatielink naar jouw website niet visibel genoeg

Solliciteren via webformulier krijgt prioriteit

De link in je vacature naar je webformulier was sinds de redesign onvoldoende visibel. Om de link prominenter te maken, hebben we hem vervangen door de knop ‘Solliciteer online'. Bovendien heeft je webformulier voorrang gekregen op online solliciteren via vdab.be. Als je kiest voor beide opties: ‘Online solliciteren via vdab.be’ én ‘Webformulier’, verwijst de knop ‘Solliciteer online’ naar jouw webformulier.

In de vacature HR-XML wordt solliciteren via een webformulier aangeduid met:

/ ApplicationMethod/ InternetWebAddress: Contains the URL for the web site to be used when applying for the job can be done my means of a website. xsd:string Must start with: http://

Belangrijke info op het vacaturedetail prominenter maken

Daarnaast gaan we het vacaturedetail herwerken zodat we bepaalde belangrijke info bovenaan de vacature meteen zichtbaar kunnen maken, zoals bijvoorbeeld de solliciteerknop.

Verder zal het ook mogelijk zijn voor ‘Bedrijf in de Kijker’-partners (= partners die een commerciële overeenkomst met VDAB hebben) om de solliciteerknop de kleur van hun huisstijl mee te geven. Voor meer info hierover kan je terecht bij ons sales team.

5. HTML-tags in HR-XML

Alle HTML-tags zijn opnieuw toegelaten in de HR-XML-vacatures. We hebben deze beslissing teruggedraaid omdat we jou hier niet tijdig over ingelicht hebben. Hierdoor had je te weinig tijd om je systeem aan te passen.

Opgelet: vanaf 12 december 2015 wordt deze beperking opnieuw ingevoerd. Dit is nodig om een optimale kwaliteit van de vacatures te garanderen.

Concreet betekent dit dat je vanaf 12 december enkel volgende HTML-tags mag gebruiken: br, p, span, b, strong, i, em, del, ins, u, ol, ul, li.

6. Volgorde zoekresultaten

We willen er zeker van zijn dat jouw vacature door de juiste mensen gevonden wordt. Daarom gaan we vanaf eind september 2015 de volgorde van de zoekresultaten verbeteren.

Daarnaast wordt het refresh-principe terug ingevoerd. Wijzig je je vacature inhoudelijk, dan plaatsen we ze opnieuw bovenaan de zoekresultaten. Opgelet, dit kan enkel wanneer de vorige wijziging minstens 14 dagen geleden gebeurde.

We vertrouwen erop dat je het refresh-principe niet misbruikt en zullen dit nauwgezet opvolgen.

We verwijzen hiervoor naar de richtlijnen over het plaatsen van een vacature: http://www.vdab.be/werkaanbieden/rechten.shtml.

Ingeven en afsluiten van je vacature

Publiceer eenzelfde vacature maar één keer in de jobdatabank. Anders krijgen werkzoekenden dezelfde vacature verschillende keren te zien in hun zoekresultaten. Dit is niet gebruiksvriendelijk. Het is ook niet toegestaan om een vacature pro forma af te sluiten en daarna een identieke vacature in te voeren of te kopiëren.

Wil je je reeds gepubliceerde vacature wijzigen (de inhoud van je vacature of de datum van publicatie)? Dan kan dit door in Mijn VDAB te kiezen voor ‘Beheer een job’ en op de bewuste vacature te klikken. Het is niet toegelaten om een vacature te wijzigen of te updaten met de bedoeling hoger in het zoekresultaat te komen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ze naar sales@vdab.be.