U bent hier

Terugbetaling verplaatsingskosten voor wie een arbeidsbeperking heeft

Je kosten worden terugbetaald als je door een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking een begeleider of aangepast vervoer nodig hebt om naar je werk te kunnen. We leggen uit wie, wat en hoe.

'Tegemoetkoming in je verplaatsingskosten' is een ondersteunende maatregel voor wie een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking heeft. 

Wat houdt deze ondersteunende maatregel in?

Er bestaan drie verschillende tegemoetkomingen in de verplaatsingskosten. 

 • Tegemoetkoming voor je begeleider bij openbaar vervoer:

  Kan je je met het openbaar vervoer verplaatsen naar je werk, maar heb je nood aan iemand die je begeleidt? Dan betalen we de vervoerkosten van je begeleider terug. Namelijk: de prijs van het voordeligste vervoer dat hij kan nemen.

 • Tegemoetkoming voor gewoon gemotoriseerd vervoer (auto):

  • Rij je met je eigen wagen naar je werk? Dan betalen we je een vergoeding van 0,15 euro per kilometer als je met de wagen gaat.
  • Brengt een kennis je in jouw of zijn wagen naar je werk? Dan betalen we je een vergoeding van 0,3 euro per kilometer. Je kan dan zelf je kennis vergoeden. 
  • Gebruik je een taxi om naar je werk te gaan? Dan betalen we je een vergoeding van 0,3 euro per kilometer. Hiermee kan je de taxi betalen.
 • Tegemoetkoming voor gespecialiseerd vervoer (speciale bus):
  Kan je je  enkel naar je werk verplaatsen in een speciale bus die toegankelijk is voor rolwagengebruikers? Dan betalen we de kosten voor de bus. Je gemeente bepaalt de maximumprijs van dit gespecialiseerd vervoer. Je tegemoetkoming kan niet hoger zijn dan deze maximumprijs.

We gaan na of je recht hebt op deze maatregel of niet. Meer info over de voorwaarden.  

Interesse? Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen bij VDAB.

Kies de situatie die op jou van toepassing is: 

Heb je het recht gekregen en wil je je verplaatsingskosten laten terugbetalen? Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur) of regel het zelf

Wil je meer info over deze ondersteunende maatregel?

Contacteer ons.