U bent hier

Terugbetaling verplaatsingskosten voor wie een arbeidsbeperking heeft

Je kosten worden terugbetaald als je door een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking een begeleider of aangepast vervoer nodig hebt om naar je werk te kunnen. We leggen uit wie, wat en hoe.

Als je aan de nodige voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een terugbetaling van je verplaatsingskosten. Je kan een tegemoetkoming krijgen voor 3 types vervoer.

1. Tegemoetkoming voor je begeleider bij openbaar vervoer

Kan je je met het openbaar vervoer verplaatsen naar je werk, maar heb je nood aan iemand die je begeleidt? Dan betalen we de vervoerkosten van je begeleider terug. Namelijk: de prijs van het voordeligste vervoer dat hij kan nemen.

2. Tegemoetkoming voor gewoon gemotoriseerd vervoer (auto)

  • Rij je met je eigen wagen naar je werk? Dan betalen we je een vergoeding van 0,15 euro per kilometer als je met de wagen gaat.
  • Brengt een kennis je in jouw of zijn wagen naar je werk? Dan betalen we je een vergoeding van 0,3 euro per kilometer. Je kan dan zelf je kennis vergoeden. 
  • Gebruik je een taxi om naar je werk te gaan? Dan betalen we je een vergoeding van 0,3 euro per kilometer. Hiermee kan je de taxi betalen.

We gebruiken Google Maps voor het berekenen van de afstand die je aflegt naar je werk. We baseren ons op de kortste afstand. 

3. Tegemoetkoming voor gespecialiseerd vervoer (speciale bus)

Kan je je enkel naar je werk verplaatsen in een speciale bus die toegankelijk is voor rolwagengebruikers?

Dan betalen we de kosten voor de bus. Je gemeente bepaalt de maximumprijs van dit gespecialiseerd vervoer. Je tegemoetkoming kan niet hoger zijn dan deze maximumprijs.

Interesse? Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen bij VDAB.

Kies de situatie die op jou van toepassing is: 

Heb je het recht gekregen en wil je je verplaatsingskosten laten terugbetalen?

Vraag de terugbetaling van je verplaatsingskosten aan