U bent hier

Veelgestelde vragen ondersteuning van een tolk voor doven of slechthorenden die als zelfstandige werken

Wil je als zelfstandige gratis beroep op een tolk voor doven of slechthorenden om te communiceren? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Klap alles open
Hoe vraag ik de tegemoetkoming aan?

Vraag het recht aan bij VDAB.

Heb je het recht gekregen? Contacteer het Vlaams Communicatie-Assistentie-Bureau voor doven (CAB) om een tolk Vlaamse gebarentaal, schrijftolk of orale tolk aan te vragen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de tegemoetkoming?

Je kan als zelfstandige in hoofd- of bijberoep ondersteuning van een tolk Vlaamse gebarentaal, schrijftolk of orale tolk krijgen als je aan één van deze voorwaarden voldoet:

  • Je kreeg van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) het recht op bijstand van een doventolk of tok voor doven.
  • Je kreeg van VAPH een ticket 'Vervanging gehoor'.
  • Je kreeg van VAPH de toelating om in het hoger onderwijs beroep te doen op pedagogische hulp omdat je doof of slechthorend bent.
  • Je kreeg de toelating van het departement Onderwijs om beroep te doen op een tolk.
  • Je hebt een schriftelijke verklaring van een neus-, keel- en oorarts dat je een van volgende problematieken hebt die uitbehandeld zijn:
    • Je beste oor heeft een verlies van minimum 70 dB bij tonale audiometrie.
    • Je hebt 70% of minder spraakverstaan bij vocale audiometrie.
  • Je beantwoordt niet aan een van bovenstaande voorwaarden, maar VDAB besloot op basis van een uitgebreid onderzoek dat je toch in aanmerking komt.
Hoe vraag ik een uitbreiding aan van het aantal tolkuren?

Heb je nood aan meer ondersteuning dan kan je een uitbreiding aanvragen van het aantal tolkuren van 10 of 20%. 

Vul het aanvraagformulier voor een uitbreiding in en stuur het via mail of post naar de dienst arbeidsbeperking van je provincie

Vul bij 'Motivatie' in of je een verhoging wil van 10 of 20%, waarom je een verhoging wil en of je via mail, sms of een afstandstolk wil gecontacteerd worden. 

Wil je graag persoonlijk advies?

Onze experts helpen je met plezier verder.