U bent hier

Ondernemer worden

© Shutterstock

Droom je van een eigen zaak? Voor je uit de startblokken schiet, moet je heel wat beslissen en regelen. We zetten de belangrijkste zaken op een rij en leggen uit wie je kan helpen.

Financiële middelen

Om een zaak op te starten, heb je startkapitaal nodig. Wellicht heb je wat eigen middelen en uiteraard kan je een bank aanspreken voor een lening. Maar wist je dat er ook nog andere bronnen voor financiële steun bestaan? Op acerta.be lees je meer over de verschillende financiële middelen

Welke financiële tegemoetkomingen voorziet de overheid voor ondernemers? We zetten de belangrijkste tegemoetkomingen op een rijtje.

Strak plan

Je hebt een idee voor een eigen zaak, maar is het ook haalbaar? Om dit te weten te komen, stel je best een ondernemingsplan op. 

Zo’n plan zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent. Bovendien kan je ermee naar de bank en investeerders stappen om hen te overtuigen. 

“Met een degelijk ondernemingsplan onder de arm, heb je maar liefst 20% méér kans om na 5 jaar nog steeds zelfstandige te zijn!”

Unizo

Een goed ondernemingsplan bevat info over je idee, bedrijf, strategie en marketing, een marktanalyse en een financieel plan. In je financieel plan beschrijf je welke kosten je gaat hebben, welke inkomsten en hoeveel geld je nodig hebt om je onderneming op te starten.

Hulp nodig? Gebruik de gratis startsimulator van UNIZO om je ondernemingsplan te schrijven.

Vliegende start

Is je ondernemingsplan klaar en heb je de nodige financiële middelen? Voor je een vliegende start neemt, moet je nog enkele beslissingen nemen en een aantal formaliteiten in orde brengen.

Op liantis.be vind je een overzicht:

Liever een gepersonaliseerd stappenplan? Beantwoord op acerta.be of liantis.be enkele vragen over je zaak en ontvang alle to-do's voor je opstart gratis via mail. 

Persoonlijke begeleiding

Wil je graag persoonlijke begeleiding bij het opstarten van je zaak? Dat kan!

  • GO4BUSINESS - Unizo
    Een coach van Unizo begeleidt je bij het uitwerken van je ondernemingsplan. Dé perfecte voorbereiding voor de opstart van je eigen zaak! Kostprijs: 150 euro. Lees meer over GO4BUSINESS.

  • Maak werk van je zaak - VDAB, Syntra en ESF
    Ben je werkzoekend of werk je deeltijds? Een startersadviseur begeleidt je gratis bij het uitwerken van je ondernemingsplan en helpt je om de juiste financiering te vinden en de nodige formaliteiten te regelen. Ontdek alles over deze gratis begeleiding.

  • Administratieve ondersteuning door een sociaal secretariaat
    De meeste werkgevers sluiten zich aan bij een sociaal secretariaat -zoals Acerta, Liantis, Partena.... Heb je recht op een RSZ-vermindering voor eerste aanwervingen? Dan krijg je een tussenkomst in je aansluitingskosten bij een sociaal secretariaat. 

“Heb je goesting om te ondernemen? Probeer het zeker, maar begin er niet blindelings aan. Informeer je goed of laat je begeleiden. Een zaak opstarten is meer dan een romantische droom!”

Derek

Oprichter foodtruck ‘Bits and Bites on Wheels’

Ook interessant

Heeft je zaak het financieel moeilijk of wil je na een faillissement opnieuw beginnen? ​​​Doe beroep op Dyzo voor gratis begeleiding.