U bent hier

IBO voor personen met een arbeidshandicap of GIBO

klusjesman

Een IBO voor personen met een arbeidshandicap of GIBO is een variant op de klassieke individuele beroepsopleiding.

Wat

  • Via een GIBO kan je samen met VDAB een werkzoekende met een arbeidshandicap opleiden op de werkvloer. De opleiding duurt maximum 52 weken.
  • Tijdens de opleiding moet je geen loon en RSZ betalen voor je medewerker. Bovendien moet je geen productiviteitspremie betalen (wat wel het geval is bij een gewone IBO). VDAB betaalt de productiviteitspremie in jouw plaats.
  • Zoals bij een gewone IBO neem je de werkzoekende na de opleiding in dienst met een arbeidsovereenkomst van bepaalde of onbepaalde duur.
    • De loon- en arbeidsvoorwaarden in de arbeidsovereenkomst moeten minstens gelijk zijn aan de voorwaarden in het IBO-contract.
    • Na het tekenen van de arbeidsovereenkomst wordt je medewerker gedurende een bepaalde periode beschermd tegen ontslag. Deze periode is even lang als de duurtijd van z'n IBO. Ontsla je je medewerker tijdens deze periode toch, dan kan hij via de arbeidsrechtbank een vergoeding eisen. Let wel: de bescherming geldt niet voor ontslag om dringende redenen.

Wie

Je kan enkel een contract voor een GIBO afsluiten met werkzoekenden die een arbeidshandicap hebben én die in begeleiding zijn bij een gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingsdienst (GOB). 

Hoe

Ben je geïnteresseerd of wil je meer info? Mail naar wpl@vdab.be.
 

Hoe vraag je als GOB een GIBO aan voor een werkzoekende met een arbeidshandicap?

Bekijk de procedures en registratie.