U bent hier

Informatie voor opleidingsverstrekkers

Ben je een opleidingsverstrekker en wil je erkend worden in het kader van opleidingscheques? We beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Een overzicht

1. Hoe word ik erkend?

Ben je een erkende opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille, of heb je een samenwerkingsovereenkomst met VDAB? Dan ben je automatisch een erkende opleidingsverstrekker in het kader van opleidingscheques. Is dit niet het geval, dan moet je een aanvraag indienen.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Beschik je over een

dan kan je een aanvraag indienen bij de cel opleidingscheques, via mail naar opl.cheque@vdab.be ​of via post: Keizerslaan 11, 1000 Brussel. Voeg bij de aanvraag een kopie van het certificaat of de erkenning.

De erkenning gebeurt door de Vlaamse minister van Werkgelegenheid na advies van de Raad van Bestuur van VDAB.

Opgelet

Als erkende opleidingsverstrekker moet je getuigschriften of leerattesten afleveren op naam van de werknemer. Hieruit moet blijken dat:

 • de werknemer de opleiding of begeleiding heeft gevolgd,
 • welke competenties hij heeft verworven.

Je erkenning wordt ingetrokken als je dit niet doet.

2. Voor welke opleidingen kan ik opleidingscheques aanvaarden?

Opleidingen erkend in het kader van betaald educatief verlof

Als erkend opleidingsverstrekker kan je voor opleidingen erkend in het kader van betaald educatief verlof opleidingscheques aanvaarden. Bekijk in onze lijst of je opleiding erkend wordt of niet.

Is je opleiding nog niet erkend in het kader van betaald educatief verlof? Dan gelden er andere regels.

Opleidingen in het kader van loopbaanbegeleiding

Als erkende opleidingsverstrekker kan je opleidingscheques aanvaarden voor opleidingen die deel uitmaken van het persoonlijk ontwikkelingsplan van de cursist. De cursist bezorgt je hier een attest van.

Vragen?

Twijfel je of je voor je opleiding opleidingscheques mag aanvaarden, dan kan je je vraag voorleggen aan VDAB.

Vul dit document in en stuur het door naar opl.cheque@vdab.be of bezorg ons een folder of eigen documentatie waarin wij de nodige informatie terugvinden. Binnen de 14 dagen krijg je van ons bericht of de opleiding in aanmerking komt of niet.

3. Wat na de erkenning?

Je aanvraag als erkende opleidingsverstrekker is ingediend en goedgekeurd. De eerste opleidingscheques komen binnen. Wat nu?

Concreet

 • Je noteert op de opleidingscheques de startdatum van de opleiding of begeleiding.
 • Je dateert en ondertekent de cheques.
 • Je stuurt de opleidingscheques (minimaal 20) samen met het afgifteborderel naar Edenred, Vorstlaan 165 B9, 1160 Brussel. Je kan dit doen met een gewone of aangetekende zendig. Edenred kan de cheques bij jou ook ophalen tegen betaling. Per afhaling betaal je 20 euro.
 • Samen met de opleidingscheques moet je nog wat extra info doorgeven: de identiteit van de werknemer en de code van de gevolgde opleiding. Je doet dit via een formulier op de website van Edenred.

Verder

 • Je moet de cheques ten laatste 2 maanden na het einde van de geldigheidstermijn inleveren.
 • De datum van de opleiding of begeleiding moet binnen de geldigheidstermijn van de cheques vallen.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan wordt het verschuldigde bedrag gestort. Dit gebeurt via overschrijving binnen de 14 kalenderdagen na ontvangst van de cheques.

Opgelet

De opleidingscheques worden niet uitbetaald wanneer:

 • je niet erkend bent als opleidingsverstrekker.
 • je niet meer erkend bent op het moment van de opleiding/begeleiding.
 • de opleidingscheques vervallen zijn.
 • je de opleidingscheques hebt aanvaard voor een opleiding die niet begonnen is binnen de geldigheidsduur van de cheques.
 • de identiteit van de werknemer die op de cheque staat verschilt van de identiteit van de werknemer die de opleiding gevolgd heeft.

Je wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van de reden van niet-uitbetaling.