U bent hier

Licht in de duisternis

De kerstdagen staan voor de deur. Zonder reisjes of gezellige feesten met dierbaren op de agenda. Hoe vermijd je dat het eindejaar je aanstaart als een koud en kil gat? Vijf collega's vertellen hoe ze de donkerste periode van dit vreemde jaar minder somber maken. Laat je inspireren!

Stijn: beïnvloed door de Noren

"Nu de dagen beginnen te korten, doe ik vaker alle lichten aan in huis. Zelfs als ik in een andere kamer ben, laat ik sfeerlichten branden in de woonkamer. Dat is niet energie-efficiënt, maar wat meer licht tijdens deze sombere dagen doet wonderen. En omdat ik geen fan van kerstverlichting ben, is dit voor mij een goed alternatief.

Ik pikte dit idee op in een podcast over hoe de Noren hun winters trotseren. Zij laten de lichten in huis blijkbaar ook vaak branden tijdens de donkere maanden. Ook in ruimtes waar ze niet zijn. En ze laten hun gordijnen open zodat het licht in huis de straat verlicht. 

Dat laatste doe ik nu ook, en ik merk het effect. Ik maak 's avonds vaak een wandelingetje en vind het veel gezelliger om verlichte huiskamers en keukens te zien in plaats van dichte rolluiken die elk streepje licht en leven verbergen. En niks zo gezellig om in de verte, als ik bijna terug thuis ben, het licht bij mij thuis te zien branden."

Vannessa: slapen bij de kerstboom

"Ook wij kiezen voor meer licht, zonder de kerstverlichting-toer op te gaan. Wanneer het donker wordt gaan de gordijnen aan onze straatkant wel dicht, maar die aan de tuinkant laten we open. We doen de tuinspots aan die onze planten, en boom verlichten en genieten zo van onze tuin en wat extra licht vanuit de keuken en de woonkamer. Ik vind het heel gezellig, en het zorgt ervoor dat ik me niet zo 'opgesloten' voel.

Om de kerstvakantie op te vrolijken, denk ik aan een idee van mijn broer en schoonzus. Zij hebben een mooie pot in huis geplaatst waar zowel zij als de kinderen ideetjes in kunnen droppen met dingen die ze willen doen tijdens de vakantie. 

Staan al op het programma: met z'n allen beneden slapen rond de kerstboom en een 'lockdownparty' waarop iedereen van het gezin vijf favoriete liedjes mag draaien. Ik ben benieuwd wat dat bij ons gaat geven!"

Liesbet: koekjes voor de buren

"Wij organiseren normaal elk jaar een winterdrink met de buren. Dan steken we de vuurkorf aan, en drinken samen warme chocomelk of glühwein. 

Dat kan nu jammer genoeg niet, maar we gaan wel afspreken met de buren om op dezelfde avond onze vuurkorven aan te steken. Zo blijft elk gezin in zijn eigen bubbel, maar zijn we toch een beetje samen. Dat wordt supergezellig. 

Wat ik ook heel graag doe met de kinderen is iets lekkers bakken. Koekjes, cake, crumble... Tijdens de wintermaanden voegen we sowieso een vleugje kaneel toe. Heerlijk hoe het huis dan ruikt. En als we te veel hebben gebakken, delen we dat uit bij de buren. Rond de kerst steken we er dan een leuk kaartje bij of doen we er een mooi lintje rond."

Hannah: klussen in huis

"Net zoals Liesbet haal ik troost uit koken. Nu de dagen korter en donkerder zijn, geniet ik ervan om extra aandacht te besteden aan het eten. Langzaam gegaarde, kruidige stoofpotjes, knapperige, heerlijk ruikende pizza, soep van geroosterde groenten, gemberwafels, vanillepudding... Echt comfort food.

Wanneer de geuren zich door heel het huis mengen, krijg ik het warm vanbinnen. Nog meer wanneer ik mijn huisgenoten met smaak zie eten. En aangezien ik gekookt heb, is de afwas voor hen. <lacht>

Wat ik nog doe om me beter te voelen? Klussen! We hebben eindelijk een aantal klussen in huis gedaan: losse plinten vastgezet, een aantal scheuren in de muren gerepareerd, onze parket geschuurd en behandeld en enkele kamers een nieuwe lik verf gegeven. Het geeft zoveel voldoening als ik 's avonds, met de sfeerverlichting en een aantal kaarsen aan, een huis zie dat helemaal in orde is."

Barbara: onwezenlijk en mysterieus

"Ik vrolijk ervan op om voor ik ga slapen mijn slaapkamerraam te openen. Ik vind het leuk om de frisse decemberlucht in te ademen, nadat ik de hele avond bij de kachel heb gezeten.

We wonen sinds kort in een boerderij en door mijn slaapkamerraam zie ik onze donkere weide met bomen in de verte, en de silhouetten van de paarden. Dat is onwezenlijk en mysterieus. Ik kijk dan ook even of ik de maan zie, en probeer zo veel mogelijk sterren te tellen. 

Ik moet bekennen dat ik er ook wel wat alcohol tegenaan gooi. Op zaterdagnamiddag bezoek ik met mijn zoontje mijn moeder. Door corona moet ik buiten in de tuin blijven zitten, en is het een trieste en koude bedoening. Maar sinds kort maakt ze een irish coffee voor ons klaar en drinken we die samen op. Je kan je niet voorstellen hoe dat mijn humeur ten goede komt."

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in