U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Lastige vragen over cv

'Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?' 'Ik heb al heel wat jobs gehad. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet overkom als een jobhopper?' 'Moet ik een studie die ik niet afgemaakt heb vermelden?' Onze sollicitatiecoaches beantwoorden 6 vragen waar sollicitanten mee worstelen als ze een cv opstellen.

Vraag 1: 'Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?'

Bekijk welke vaardigheden er gevraagd worden in de vacature. Toon aan dat je deze vaardigheden hebt ontwikkeld tijdens je studies. Bijvoorbeeld door een stage, je eindwerk, projecten, studentenjobs, vrijwilligerswerk…

Beschrijf kort en duidelijk wat je precies deed en wat je eruit leerde. Bijvoorbeeld:

 • Bij Carrefour deed ik een studentenjob. Ik stond aan de kassa en vulde rekken. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder druk presteren.
 • Ik ben empathisch en kan goed luisteren. Bovendien help ik graag mensen. Dat bewijs ik al jaren door met hart en ziel telefoontjes te beantwoorden bij Tele-onthaal.
 • In mijn eindwerk ging ik na welke aanpassingsproblemen expats hebben als ze in België komen werken. Hierdoor leerde ik gestructureerd werken, interviews afnemen en omgaan met andere nationaliteiten.

Vraag 2: 'Ik heb al heel wat jobs gehad. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet overkom als een jobhopper?'

Groepeer gelijkaardige jobs. Heb je bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven als administratief bediende gewerkt? Vermeld dan eerst de functie en daarnaast de verschillende werkgevers. Som vervolgens je belangrijkste taken op.

Bijvoorbeeld:

Communicatie-expert bij bedrijf X, Y, Z - van april 2004 tot januari 2014

Belangrijkste taken:

 • Communicatieplannen opstellen
 • Teksten schrijven voor het intranet en de website
 • Artikels schrijven voor het intern bedrijfsblad
 • Communicatiecampagnes uitwerken

Vraag 3: 'Moet ik een studie die ik niet afgemaakt heb in mijn cv vermelden?'

Een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert. Formuleer dit wel op een positieve manier.

Bijvoorbeeld: 'Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid' en níet 'Bachelor Toerisme - geen diploma'.

Vraag 4: 'Wat als ik een tijd niet gewerkt heb? Hoe vermeld ik dit in mijn cv?'

Het is niet omdat je niet gewerkt hebt dat je stil gezeten hebt en niets hebt bijgeleerd. Vermeld bij je werkervaring kort wat je wel gedaan hebt in die periode, bijvoorbeeld: voor de kinderen gezorgd, vrijwilligerswerk, opleidingen gevolgd…

Vraag 5: 'Ik heb een aantal jaar niet gewerkt omdat ik ziek was. Vermeld ik dit in mijn cv?'

Ja, vermeld in je cv dat je deze periode werkloos bent geweest om privéredenen. Zo vermijd je dat een werkgever afhaakt omdat hij zelf een gat opmerkt in je cv en argwanend wordt.

Tijdens het sollicitatiegesprek kan je toelichten waarom je tijdens die periode werkloos was. Maak op voorhand voor jezelf uit hoeveel je wil vertellen. Beklemtoon dat je intussen hersteld bent en de job aankan.

Vraag 6: 'Ik ben overgekwalificeerd, hoe pak ik dit aan in mijn cv?'

Als je solliciteert voor een job onder je niveau, is het belangrijk dat je de werkgever niet afschrikt. Stel daarom een bescheiden cv op. Enkele tips:

 • Zet je studies minder prominent op je cv, bijvoorbeeld door deze rubriek wat meer naar onder te verschuiven.
 • Verzwijg geen jobs, want dit kan achterdocht opwekken bij de werkgever. Wat je wel kan doen, is enkel die taken benadrukken die relevant zijn voor de baan waarnaar je solliciteert. De overige taken en verantwoordelijkheden beschrijf je kort en bondig.
 • Heb je een job uitgeoefend met een ronkende, Engelstalige functienaam? Vervang die naam dan door een bescheiden Nederlandstalig alternatief.
 • Focus op je vaardigheden. Plaats bijvoorbeeld deze rubriek bovenaan en toon aan dat je over de gevraagde vaardigheden beschikt.

Ingrid Van Wanzeele

 

Gepubliceerd in