U bent hier

Werkgever aan het woord

Bedrijfsleider Tim: "35.000. Dit getal refereert gelukkig niet naar nieuwe besmettingen of overlijdens in Covid-tijden.

Het getal kwam me ter ore nadat ik een artikel in de krant las over de moeilijke tijden van de modegroep rond Brantano.

In het stuk werd de topman redelijk met de grond gelijk gemaakt en werd zelfs zijn scouts-totem 'ambitieuze arend' erbij gehaald.

Nu, in een ver verleden werkte ik ook nog voor een krant. Ik begrijp de insteek van de journalist wel.

Laat ik even terugkomen op het getal 35.000. Uit onderzoek blijkt dat dit het aantal keuzes is dat een mens dagelijks maakt. Gelukkig moet je niet over elke beslissing lang nadenken. De dag zou te kort zijn.

Als bedrijfsleider zou je dan weer 137 belangrijke beslissingen per week moeten nemen. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, daarvoor worden bedrijfsleiders ook aangesteld. Om te beslissen, te sturen, te
kiezen.

Maar wel opmerkelijk is dat bedrijfsleiders de helft van hun beslissingen binnen de 9 minuten nemen. Verrassend toch?

Conclusie van meer dan 1 wetenschapper is dat ons brein heel veel binnenwegen gebruikt als het aankomt op beslissingen nemen.

We denken soms wel dat we goed hebben nagedacht over de pro's en contra's van iets, maar eigenlijk bedotten we onszelf daar maar mee. 

Het stemt tot nadenken. Waar zit het verschil tussen bedrijfleiders die wel vaak de beslissingen en keuzes maken die goed uitdraaien, en bedrijfsleiders die de verkeerde beslissingen en keuzes maken?

De theorie daarrond kan je lezen in meer dan honderden managementboeken, maar ik verwijs er gewoon maar even naar om die 'ambitieuze arend' uit de wind te zetten.

Ook hij maakt dezelfde hoeveelheid beslissingen en ongetwijfeld ook naar best vermogen en met goede bedoelingen.

Dat het niet altijd uitdraait zoals gehoopt, verwacht of gedacht, dat hoort er gewoon bij.

De gevolgen van foute beslissingen zijn uiteraard niet min. Maar het lijkt me toch beter om ten onder te gaan als ambitieuze arend dan als laffe luiaard."

Gepubliceerd in