U bent hier

Je werk hoeft niet je passie te zijn

Je hoort het overal: probeer van je passie je beroep te maken. Het is dé manier om zin te geven aan je bestaan. Maar is dat wel zo? Steeds meer studies suggereren dat het net belangrijk is om je grootste passie te bewaren voor je vrije tijd.

Eender welk zelfhulpboek vertelt het je: zorg dat je in je job kan doen wat je het liefste doet en je hebt je droombaan vast. Werken voelt niet langer als werken en je wordt gelukkig door het besef dat je je tijd op een zinvolle manier invult.

Millenials

Zeker millenials zijn ervan overtuigd dat je droomjob vinden dé weg is naar een gelukkig en succesvol leven.

Een onderzoek bij Amerikaanse tieners toont aan dat een betekenisvolle carrière hun allerhoogste prioriteit is. Veel meer dan een gezin of geld verdienen. Het is voor hen de manier om zin te geven aan hun leven.

Maar in tijden van ongelimiteerde mogelijkheden zorgt de zoektocht naar een job met betekenis bij jonge mensen net voor heel veel onzekerheid en burn-outs.

Is een job ooit wel goed genoeg en is er nergens iets beter te vinden?

Onrealistisch en riskant

Laat ons eerlijk zijn: het is niet voor iedereen haalbaar om van je grootste passie je beroep te maken. Doe je niets liever dan puzzels leggen? Dan is het moeilijk om daar genoeg geld mee te verdienen om je rekeningen te betalen.

En wat als je je droomjob vasthebt, maar je krijgt een negatieve evaluatie of je wordt ontslagen? Door je identiteit zo sterk te verbinden aan je job, kan je eigenwaarde een behoorlijke deuk krijgen als het op werkvlak misgaat.

Veel mensen hebben trouwens verschillende persoonlijke interesses, dus het is meestal onmogelijk om die allemaal te verenigen in je werk.

Het belang van een hobby

Steeds meer studies geven aan dat het belangrijk is om je grootste passie te bewaren voor je vrije tijd.

Een hobby hebben waar je enthousiast van wordt, is belangrijk om je gedachten even te verzetten van de stapel werk die op je ligt te wachten en je stress weg te halen.

Als je grootste passie je beroep is, heb je het moeilijker om je werk los te laten in je vrije tijd. Daarnaast heb je buiten je werktijd ook niets meer waar je energie uithaalt om de volgende dag weer het beste van jezelf te geven op het werk.

Onderzoek toont aan dat mensen die niet aan hun werk denken in hun vrije tijd meer tevreden zijn over hun leven en minder belast worden op psychologisch vlak.

Ook op hun werk zouden ze beter presteren, dus het komt zelfs je carrière ten goede als je af en toe afstand kan nemen van je job.

Er is zelfs een recente studie die suggereert dat mensen zich beter voelen als hun persoonlijke passie en hun werk totaal verschillend zijn.

Als je in je vrije tijd met min of meer hetzelfde bezig bent als tijdens je werk, raakt de energie die je daarvoor nodig hebt sneller op. Ben je daarentegen met iets totaal anders bezig in je vrije tijd, moet je niet dezelfde energievoorraad aanspreken die je ook tijdens je werk nodig hebt.

Werktevredenheid

Je werktevredenheid blijft ook niet je hele loopbaan lang even hoog. Als je jong bent en vol dromen zit, kijk je anders naar je werk dan als je 40 bent en een stabiele carrière hebt.

Het is normaal dat je dan niet meer dezelfde spanning voelt als in de beginjaren. 

Op zo'n moment is het belangrijk dat niet al je voldoening uit je job komt en je daarnaast nog een andere passie hebt die je energie geeft.

 

Diederik Van Vlem
 

Gepubliceerd in