U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Gat in je cv

Een paar maanden door Australië getrokken? Een tijdje zonder werk gezeten na een ontslag? Of een jaar vrijaf genomen om voor je kinderen te zorgen? Wat ook de reden is voor het gat in je cv, het is belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan. Enkele tips.

Geef aan wat je hebt gedaan

Een gat in je cv hoeft geen probleem te zijn. Het is de uitleg die je eraan geeft die het verschil maakt. Laat de interpretatie niet zomaar over aan de verbeelding van je toekomstige werkgever.

Heb je een goede reden voor het gat? Gebruik dit dan in je voordeel en belicht het positieve van wat je tijdens die periode hebt gedaan. Vrijwilligersprojecten, een wereldreis, de zorg voor ouderen of kinderen… 

Zo zet je meteen ook je sterktes in de verf. Je toont aan dat je maatschappelijk betrokken bent, ondernemend, zorgzaam…  

Eerlijk duurt het langst

Tijdens een sollicitatie wil je indruk maken. Het is dus begrijpelijk dat je een beetje bluft. Maar bluffen is niet hetzelfde als liegen. Zelfs kleine onwaarheden worden niet geapprecieerd door werkgevers.

Maskeer het gat in je cv dus niet door de begin- en einddata van je jobs te vervalsen, lieg niet over diploma's en verzin geen activiteiten. Als een werkgever merkt dat er bedrog in het spel is, verlies je meteen alle geloofwaardigheid

Eerlijk zijn betekent niet dat je alle details moet blootgeven. Omschrijf kort en krachtig wat je deed en weid niet uit over periodes zonder werk.

Bouw je cv op de juiste manier op

Een gat in je cv betekent geen gat in je ontwikkeling. Ga op zoek naar waar je wél mee kan uitpakken. En zet die troeven bovenaan je cv.

Zo leg je de nadruk op je kwaliteiten en competenties in plaats van op je werkverleden en ziet een werkgever meteen wat je te bieden hebt.

Je doet er ook goed aan om je kennis en competenties up-to-date te houden. Zo toon je je motivatie om weer aan de slag te gaan.

Bereid je goed voor

Het kan altijd dat je tijdens een sollicitatiegesprek vragen krijgt over het gat in je cv. Wees hierop voorbereid. Schrijf op wat je precies gaat vertellen en oefen je verhaal vooraf in met je partner, een vriend of een online sollicitatiecoach van VDAB.

Maakte je een moeilijke periode mee in je leven, dan voorkomt een goede voorbereiding dat je emotioneel wordt. 

Probeer een positief verhaal te putten uit die negatieve ervaring. Focus op wat je wél kan en laat je eerlijkheid en inzicht in je situatie in je voordeel spelen.

Als je een ziekte of blessure hebt overwonnen, kan je je doorzettingsvermogen in de verf zetten. Door je burn-out heb je vast inzichten gekregen over jezelf, het soort job dat je kan en wil doen en de bedrijfscultuur die bij jou past. Wees niet bang om te zeggen wat er fout ging, maar vertel wat je eruit leerde

Sommige gaten in cv's blijven lastig, maar het is ongetwijfeld een periode die je als mens heeft gevormd

Gepubliceerd in