U bent hier

Vertel eens iets over jezelf

"Vertel eens iets meer over jezelf" is een populaire openingsvraag tijdens sollicitatiegesprekken. Maar wat vertel je in een sollicitatiesetting over jezelf? Wat wil de werkgever weten? En wat doet niet ter zake? Vijfs tips om gevat te antwoorden.

Begin bij het begin

Begin met je naam, leeftijd en eventueel de plaats waar je woont. 'Ik ben Olivier, ben 42 en woon in Grimbergen -da's 10 kilometer ten noorden van Brussel.'

Tot zover het evidente gedeelte. Hoe ga je verder?

Gebruik je cv als leidraad en kruid bij

Beperk je tot informatie die relevant is voor de job. Als je aangeworven bent, heb je tijd genoeg om het over je sportprestaties of reismicrobe te hebben.

Hoe blijf je bij de les? Gebruik je cv als leidraad. Pik er de zaken uit die je in de kijker wil zetten omdat ze nuttig zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Kruid vervolgens bij met extra informatie. Enkele voorbeelden.

  • Zeg welke opleiding je volgde en leg uit waarom die je klaarstoomde voor de job. Bijvoorbeeld als je solliciteert voor onderzoeker: 'Ik behaalde een master in de geschiedenis. Tijdens mijn studies kwam ik in aanraking met verschillende onderzoeksmethoden.'
  • Vermeld je werkervaring en ga er dieper op in. Vertel bijvoorbeeld over een project waar je trots op bent. Zeg niet alleen wat je hebt verwezenlijkt, maar spreek ook over de moeilijkheden die je had en hoe je ermee omging. Zo maak je duidelijk hoe je problemen aanpakt, en toon je dat je een doorzetter bent.
  • Staat er in je cv dat je dol bent op het volgen van de actualiteit? Benadruk dit door te zeggen welke onderwerpen je interesseren -politiek, wetenschap, sport…- en op welke kranten en tijdschriften je geabonneerd bent.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Vraag dan advies aan mensen uit je omgeving: welke aspecten uit je cv zouden zij in de verf zetten, en welke extra informatie zouden zij geven?

Hou het kort

De vraag om iets over jezelf te vertellen, is geen uitnodiging om uitgebreid het woord te nemen. Hou het kort: één minuut volstaat, twee minuten is het maximum. Wil de werkgever meer over jou weten, dan zal hij dit vragen.

Verzorg je houding

Niet alleen wat je vertelt is belangrijk, ook hoe je het zegt is van belang. Verzorg je houding -recht je rug en maak oogcontact- en steek vol vertrouwen en enthousiasme van wal.

Oefen luidop

Heel belangrijk: oefen je antwoord vooraf, en doe dat luidop. Zo weet je wanneer je antwoord op punt staat, en krijg je een realistisch idee van hoelang je aan het woord bent.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in