U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Secretaressedag

Op donderdag 16 april is het weer zover: dan is het secretaressedag en worden secretaresses her en der in de watten gelegd.

We klopten aan bij managementassistenten Betina en Arlette en stelden hen enkele vragen. Genieten zij nog altijd van 'hun' dag of is secretaressedag intussen achterhaald? Ze getuigen.

Betina, 29 jaar ervaring als secretaresse

Hoe viert jouw baas secretaressedag?

'Voor zover ik me herinner, hebben mijn bazen me elke secretaressedag al in de bloemen gezet. Ik ben secretaresse sinds `91 en dat bij 2 verschillende bazen. Soms krijg ik letterlijk een bloemetje of een plantje. Soms word ik getrakteerd op een etentje. 

Ik ben elke keer gecharmeerd als dat gebeurt. Op zo'n moment voelt het alsof mijn baas niet alleen mijn werk, maar ook onze vertrouwensband in de bloemen zet. Het is echt een blijk van waardering.'

Vind je secretaressedag achterhaald?

'Helemaal niet. Het enige wat misschien wat achterhaald is, is de naam secretaresse. Tegenwoordig spreken we eerder van managementassistenten, wat naar mijn gevoel beter de lading dekt. 

Vroeger lag de nadruk op koffie zetten, brieven en nota's typen en het onthaal verzorgen. Vandaag typen managers zelf hun mails en nota's zelf.

Nu zijn we eerder bezig met budgetbeheer, personeelsbeheer of we vertegenwoordigen onze bazen op vergaderingen. We zijn ook meer dan ooit een luisterend oor. Voor de baas, maar ook voor het personeel.

Maar secretaressedag omdopen tot 'Management Assistant Dag'? Dat gaat me te ver.' <lacht>

Is er een secretaressedag die je altijd zal bijblijven?

'Ooit was er eens een collega-secretaresse die niets gekregen had voor secretaressedag, terwijl veel andere secretaresses uit dezelfde organisatie wel in de bloemen waren gezet. 

Iedereen die toen een boeket had gekregen, plukte er enkele bloemen uit. We bonden ze samen tot een nieuw boeket, en zetten dit op haar bureau. Ze was tot tranen toe bewogen.'

Zijn er nog andere beroepen zijn die zo'n dag verdienen?

'Jazeker. Ik vind dat het verplegend en verzorgende personeel -en bij uitbreiding al het personeel uit de sociale sector- vandaag te weinig waardering krijgt.

Zij mogen van mij gerust dik in de bloemen gezet worden. Dat geldt trouwens ook voor de leerkrachten.'

Arlette, 20 jaar ervaring als secretaresse

Hoe viert jouw baas secretaressedag?

'Vorig jaar kreeg ik chocolade. Uiteraard is zo'n attentie fijn, maar het hoeft voor mij niet altijd tastbaar te zijn.

Eigenlijk doet het me meer plezier als mijn baas af en toe zijn appreciatie in woorden uitdrukt, of me specifiek bedankt voor iets dat ik gedaan heb.

Onlangs zei hij dat hij blij is met mijn komst, en aan zijn werkvolume voelt dat ik werk van hem overneem. Dat blijft hangen. Daar haal ik voldoening uit. Meer dan uit een geschenk.'

Is secretaressedag achterhaald?

'Zeker niet. Er komen zelfs elk jaar méér van dit soort specifieke dagen bij! De essentie voor mij is dat het gemeend is en geen 'verplicht' gebaar wordt.'

Is er een secretaressedag die je altijd zal bijblijven?

'Zo'n 30 jaar geleden nodigde mijn vorige baas me uit om te gaan eten voor secretaressedag, samen met de minister van werkgelegenheid en zijn secretaresse.

Aan tafel spraken we over de wijn die we dronken. Op dat moment liet ik vallen dat ik wel eens graag Mateus Rosé dronk, vanwege het licht bruisend karakter. 

Mijn baas zei me achteraf dat Mateus Rosé voor de minister niet eens in de categorie 'wijn' valt. Mogelijk heb ik daar toen een kemel geschoten'. <lacht>

Zijn er nog andere beroepen die zo'n dag verdienen?

'Zeker en vast. Er zijn beroepen die het zelfs méér verdienen dan wij.

Ik denk dan vooral aan mensen die in de hulpverlening zitten, of mensen die zware beroepen uitoefenen.'

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in