U bent hier

Zichtbaar tijdens thuiswerken

Werk jij net als veel andere Belgen al maanden van thuis? Dan is de kans groot dat je een pak minder contact hebt met je collega's, bazen en klanten. Weten ze wel waar jij mee bezig bent vanuit je home office? Zorg ervoor dat je zichtbaar blijft tijdens het thuiswerk. Enkele tips.

Het zijn onzekere tijden. Veel bedrijven raken in de problemen door de coronacrisis of hebben net meer succes de afgelopen maanden. In beide gevallen is het belangrijk dat je als medewerker zichtbaar blijft.

  • Moet jouw werkgever mensen laten afvloeien? Dan wil jij niet degene zijn die ontslagen wordt.
  • Werk je bij een bedrijf dat net heeft kunnen profiteren van de coronacrisis? Dan wil jij uiteraard geen promotie of salarisverhoging mislopen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar blijft, als je elkaar letterlijk amper ziet? 

Deel je successen

Wellicht hou je videovergaderingen met je collega's, leidinggevende en klanten. Grijp die aan om te vertellen met welke projecten je bezig bent en welke resultaten je de afgelopen tijd hebt geboekt.

Veel mensen hebben moeite om hun eigen successen te erkennen, omdat ze bang zijn om dan als 'dikke nek' over te komen. Toch mag je best trots zijn op wat je hebt bereikt. 

Bovendien zijn je collega's en baas voornamelijk met hun eigen ding bezig. Wil je dat ze je op je waarde schatten, dan moet je er zelf voor zorgen dat je successen zichtbaar worden.

Heb je geen videovergaderingen met je leidinggevenden? Stuur ze dan een mail om te zeggen welke resultaten je hebt geboekt in de projecten die voor hen van belang zijn. Begin niet te pochen, maar hou het kort en informatief. 

Is je project interessant voor de hele organisatie? Informeer dan bij de communicatie-afdeling of ze het op intranet kunnen plaatsen of kunnen opnemen in het personeelsblad.

Gun anderen hun succes

Wees niet alleen blij en trots als je zelf succes hebt behaald, maar ook als een van je collega's het goed deed. 

Feliciteer hem in plaats van zwijgend voor je uit te blijven staren in de videovergadering. Als jij hem zijn succes gunt, is de kans groot dat hij later ook blij is in jouw plaats.

Neem initiatief

Gaat er een nieuw project van start waarvan je denkt dat je iets kan bijdragen? Stel je kandidaat om mee te werken.

Zo kom je misschien ook in contact met collega's van andere afdelingen die je normaal zelden spreekt. Dit is een kans om ook bij hen jezelf te laten zien.

Denk niet enkel als werknemer, maar ook als ondernemer. Wat kan je zelf doen om het bedrijf te laten groeien? Door nieuwe voorstellen te doen, word je automatisch zichtbaar.

Durf tijdens videovergaderingen ook vragen stellen en je mening geven, zelfs als die afwijkt van de rest. 

Neem je het woord? Gebruik geen vakjargon, articuleer goed en praat traag. Als je zelf het gevoel hebt dat je te langzaam praat, zit je goed.

Betrek anderen bij je werk

Zichtbaar zijn hoeft niet te betekenen dat je elke week een presentatie geeft over een nieuw project.

Je kan bijvoorbeeld ook gewoon collega's betrekken bij je werk. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze je zien, het verbetert ook de kwaliteit van je werk en helpt je om efficiënter te werken.

Vraag dus gerust collega's om hulp als je ergens niet uitkomt of als je graag een andere invalshoek op je werk krijgt.

Je ziet: zelfs zonder face-to-facecontact zijn er verschillende manieren om jezelf toch zichtbaar te maken. Ook na de coronacrisis zullen we meer van thuis blijven werken, dus zorg ervoor dat je jezelf ook vanuit je home office blijft profileren.

 

Diederik Van Vlem
 

Gepubliceerd in