U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Solliciteren met mondmasker

In coronatijden verlopen heel wat sollicitatiegesprekken virtueel. Toch kan het zijn dat je een fysieke sollicitatie moet doen. Maar vlot communiceren met een mondmasker op is niet altijd even evident. Enkele tips.

Maak duidelijke afspraken

Informeer je op voorhand over de richtlijnen die gelden in het gebouw waar je sollicitatiegesprek plaatsvindt. 

Vraag aan de werkgever (of rekruteerder) of er handgel is om je handen te ontsmetten. Moet je je masker het hele gesprek aan houden? Of is er een plexischerm?

Geef je er de voorkeur aan om je mondmasker aan te houden? Geef dit dan ook aan bij het begin. Vertel dat je zo duidelijk mogelijk zal praten, maar dat de werkgever je altijd mag onderbreken als hij je niet verstaat.

De kracht van herhaling

Met een mondmasker aan en op een veilige afstand versta je elkaar minder goed. Laat dit je niet frustreren. 

Merk je dat de werkgever niet begrijpt wat je zegt? Vertel het dan nog eens opnieuw.

Durf ook zelf te vragen om iets te herhalen als je het niet helemaal begrepen hebt. Doe dit wel op een beleefde manier.

Luider en trager

Omdat je stem wordt gedempt door het mondmasker, is het belangrijk om wat luider te spreken en meer te articuleren dan dat je normaal doet. Om nog beter verstaanbaar te zijn kan je ook op een iets hogere toon praten. 

Daarnaast spreek je maar beter wat trager dan anders. Je gesprekspartner ziet je mond niet door het mondmasker en kan dus ook niks 'meelezen'. Vertraag je tempo, zodat hij zeker kan volgen wat je zegt.

Het is een goed idee om dit thuis eerst eens te oefenen met iemand uit je bubbel, zodat je het juiste evenwicht te pakken krijgt. Het mag ook niet té theatraal zijn.

Oogcontact

De meeste van je gezichtsuitdrukkingen zijn niet meer zichtbaar door je mondmasker. Hierdoor valt een groot deel van de interactie weg en kom je al snel ongeïnteresseerd over.

Het is dus zaak om je ogen zo goed mogelijk te gebruiken tijdens het gesprek. Hou oogcontact terwijl de ander aan het woord is en knik ook af en toe om aan te geven dat je hem goed begrepen hebt.

Zorg ervoor dat je ogen helemaal vrij zijn en je haar er niet over hangt. 

Probeer ook enthousiasme uit te stralen met je blik en hou het gesprek levendig door je handen te gebruiken als je iets uitlegt. Het zorgt voor meer dynamiek dan een stel ogen die de hele sollicitatie star voor zich uitkijken.

Ook hier geldt het motto: overdrijf niet. Oefen dit dus ook eerst eens voor je naar het gesprek gaat.

Keuze van het masker

Hoewel het leuk kan lijken om origineel uit de hoek te komen, kies je best voor een neutraal mondmasker. 

Het is belangrijk dat je mondmasker niet te druk is en je gesprekspartner afleidt. Een effen mondmasker is een goede keuze.

 

Is je fysiek sollicitatiegesprek vervangen door een videogesprek? Ontdek onze tips om er een succes van te maken.

 

Bron: Knack

 

Diederik Van Vlem
 

Gepubliceerd in