U bent hier

Zo vind je je eerste job

Hoe vind je snel een leuke baan als je pas van school komt? Zeven tips.

1. Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB en publiceer je cv

Je kan je online inschrijven bij VDAB als werkzoekende. Door je in te schrijven start je beroepsinschakelingstijd. Zoek je na je beroepsinschakelingstijd nog werk, dan kom je in aanmerking voor een uitkering.

Eens je ingeschreven bent, krijg je toegang tot heel wat interessante tools om werk te vinden. Zo kan je je cv publiceren en bezorgen we je via mail jobsuggesties. 

Bovendien begeleiden onze bemiddelaars je persoonlijk in je zoektocht naar werk.

2. Solliciteer regelmatig

Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het lukt. 

Maak tijd om je sollicitaties voor te bereiden en vraag feedback aan de werkgevers waarbij je solliciteerde. Zo leer je bij.

3. Pas je brief en cv aan

Stem je brief en cv af op de vacature waarnaar je solliciteert. De werkgever in kwestie wil weten waarom jij de geschikte kandidaat bent voor zijn vacature.

Verstuur dus nooit een standaardsollicitatie naar verschillende bedrijven. 

4. Pak uit met de ervaring die je hebt

Als je pas van school komt, heb je geen werkervaring, maar je deed ongetwijfeld wel ervaring op in je vrije tijd en studies. Activiteiten in de jeugdbeweging, een studentenjob, stage, eindwerk, project op school… het telt allemaal.

Voeg in je cv een rubriek 'Ervaring' toe en vermeld hierin wat je deed en welke vaardigheden je nodig had. Belicht enkel vaardigheden die relevant zijn voor de job. 

Bijvoorbeeld: 

  • Studentenjob bij Panos. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder stress presteren.
  • Leider bij de Chiro. Hierdoor heb ik mijn leidinggevende vaardigheden bijgeschaafd en ben ik goed in het oplossen van conflicten. 

5. Solliciteer gericht

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures omdat je graag snel aan de slag wil? Dat is begrijpelijk, maar het levert niet veel op. 

Je solliciteert beter enkel naar jobs die je echt wil en kan doen. Zo is de kans groter dat je een uitnodiging krijgt voor een gesprek.

Interessant om te weten: je hoeft niet aan alle vereisten in de vacature te voldoen. Heb je 80% ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel eenmaal je aan het werk bent.

6. Maak gebruik van online sollicitatiecoaching

Heb je last van koudwatervrees? Doe gratis beroep op onze ervaren online sollicitatiecoaches

Zij lezen je cv en brief na, oefenen samen met jou je sollicitatiegesprek en beantwoorden je vragen. 

"Mijn sollicitatiecoach luisterde aandachtig en gaf me tips op maat voor mijn cv. Ik word nu vaker uitgenodigd voor een gesprek en heb meer zelfvertrouwen!"

Karl

7. Solliciteer spontaan

Wil je graag aan de slag bij een bedrijf, maar heeft het geen gepaste vacatures? Wacht niet tot er een job vrijkomt en ga voor een spontane sollicitatie.  

Heel wat werkgevers proberen hun vacature eerst zelf in te vullen vooraleer ze ze publiceren. Heb je spontaan gesolliciteerd, dan maak je ook kans op jobs die niet gepubliceerd worden. 

Veel succes!

Ook interessant