U bent hier

YOUCA Action Day

Op 18 oktober deed VDAB weer mee met YOUCA Action Day. Op deze dag gaan 15.000 jongeren een dag niet naar school. In de plaats daarvan lopen ze mee in verschillende bedrijven en organisaties. Hun loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Ook bij VDAB verwelkomden we 35 enthousiaste jongeren. Het was voor zowel de jongeren als VDAB-collega’s een bewogen dag. Lees het verslag van YOUCA leerling Yanna:

"Hallo allemaal

Mijn naam is Yanna. Ik ben 16 en zit in het 5de middelbaar richting Humane Wetenschappen-Talen. Ik heb voor YOUCA een dag meegedraaid bij VDAB. Youca is een actie voor het goede doel. Dit jaar gaat het geld dat wij als jongeren verdienen door een dag te werken naar Ecuador. Daar willen ze iets doen aan de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, en specifiek aan de tienerzwangerschappen die daar enorm veel voorkomen.

Ik ging samen met Sofie de Reymaeker de hele dag op pad. Zij werkt op de dienst Communicatie bij VDAB in Vlaams-Brabant. Onze dag samen begon in Tienen, waar een meeting doorging voor de IBO-dag. In de auto praatte Sofie mij bij over wat een IBO inhoudt en hoe de dag ging verlopen. Natuurlijk was het voor mij niet evident om alles te begrijpen wat er gezegd werd tijdens de meeting, maar het was veel minder saai dan ik verwacht had. Ik mocht namelijk Sofie haar taak overnemen en de meeting leiden. Dit hield in dat ik iedereen mocht verwelkomen, mezelf voorstellen en de inbreng vroeg van de verschillende deelnemers. Het doel van de vergadering was om de organisatie van de IBO-dag te verfijnen. Er waren op het einde ook nog eens donuts, waardoor het extra leuk was.   

Yanna en Sofie tijdens de YOUCA Action dayRond de middag vertrokken we naar het opleidingscentrum in Heverlee, of 'het CC' voor de insiders. Daar maakte ik kennis met de verschillende aspecten van het opleidingsgebeuren. Ook al werkt mijn mama bij VDAB en vertelt ze regelmatig over haar werk, vandaag besefte ik dat ik maar een klein deel van VDAB ken. Er ging een heel nieuwe wereld voor mij open. In het CC heb ik ook een aantal dingen mogen proberen zoals het besturen van een bus, het plooien van een stukje ijzer en het uitproberen van zelfgemaakte voorwerpen waaronder een air hockey.

Het was een verrijking om te zien hoeveel opleidingsmogelijkheden er zijn voor werkzoekenden. Ik wist niet dat er zoveel sectoren zijn, zoals ICT, mechanica, de verkoopsector enz. VDAB omvat veel meer dan ik dacht. Na deze boeiende dag heb ik het idee dat VDAB echt een verschil maakt voor veel mensen die omwille van diverse redenen anders de kans niet krijgen om een opleiding te volgen of een job te vinden.

Tot slot wil ik tegen de medewerkers die ik vandaag leerde kennen, zeggen: 'hoedje af, jullie zijn goed bezig'. Alle credits gaan naar Sofie die ik hartelijk bedank voor de kans die ze mij geboden heeft. You made my day!

Groetjes, Yanna"