U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - oktober 2012

uurwerk

In deze tijd van multitasking klinkt het contraproductief, maar toch kan het: meer werk verzetten door trager te werken.

Mindfulnesstrainer Heidi Does promoot de techniek ‘slow working’, of traag werken: door je werktempo te verlagen, verbeter je je concentratie en creëer je ruimte voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Enkele eenvoudige tips om te starten.

Slow workspace: rust op de werkplek zorgt voor rust in je hoofd.

•    Bureau: kijk welke spullen je zelden of nooit gebruikt en gooi ze weg, of berg ze uit het zicht op. Zorg ervoor dat spullen die je vaak gebruikt een vaste plek hebben en binnen handbereik liggen.

•    Desktop: hou alleen die applicaties open die je nodig hebt voor het werk waar je nu mee bezig bent. Sluit alles wat overbodig is om die taak te vervullen. Minder openstaande applicaties betekent minder afleiding.

Slow motion: gun je lichaam rust terwijl je werkt.

•    Beweeg -bijvoorbeeld tijdens je wandeling naar de printer- in een wat lagere versnelling en richt je volle aandacht op de beweging van je handen en voeten.

•    Type langzamer en met minder kracht.

•    Rek je af en toe eens uit.

Slow senses: door overprikkeling van je zintuigen lekt veel energie weg.

•    Zet je radio of mobiele telefoon af en toe eens uit.

•    Eet je lunch met aandacht voor smaak, geur en reuk.

•    Haal een frisse neus tijdens de lunchpauze. Loop wat rustiger dan normaal en doe het in stilte.

•    Ervaar de fysieke sensaties als je je handen wast na een bezoek aan het toilet.

bron: doesmindful.nl

Wie vaak last heeft van een dip in de namiddag, kan baat hebben bij een dutje. Op voorwaarde dat het niet te lang duurt.

Een slaapje van maximum 30 minuten zorgt immers voor een boost in je productiviteit en creativiteit. En ook je geheugen gaat erop vooruit. Dat is wetenschappelijk bewezen, volgens dit leuke filmpje.

cover van het boek jobshopperLaura Van Bouchout was jarenlang de belichaming van de ongelukkige werkmens. Na acht jaar dobberen in de culturele sector gooide ze het roer drastisch om. Op zoek naar meer werkgeluk besloot ze voor haar dertigste, dertig droomjobs uit te testen. Haar blog werd verslonden door generatiegenoten én… uiteindelijk vond Laura wat ze zocht. Dat vroeg om een boek: Jobshopper (ISBN 9789002252280, Standaard Uitgeverij).

Laura laat je meelezen over haar dieptepunten -bijvoorbeeld als bioboerin- en hoogtepunten -bijvoorbeeld als koorddanseres. Een eerlijk verhaal over werklust en een jonge generatie op zoek naar passie en zingeving.

Word jij soms gemanipuleerd op het werk? 

laptopHeb jij nog geen online cv? Of heb je er één, maar ben je benieuwd naar wat andere spelers op de markt te bieden te hebben? Check dan ceevee.com en zeply.com. Met deze online diensten kan je razensnel een hip cv aanmaken, en delen met anderen: op sociale media, via pdf…

In twee korte en duidelijke videoworkshops kom je snel te weten wat ceevee.com en zerply.com voor jou kunnen betekenen. Veel kijkplezier!

Frank van Massenhove en z'n assistente in ReyerslaatLazen wij in De Standaard / Jobat:

De socialistische vakbond ACOD kan niet lachen met de ‘ludieke vacature’ voor een nieuwe secretaresse voor Frank Van Massenhove, de voorzitter van de FOD Sociale Zaken. ‘Weinig goede smaak en niet volgens het boekje.’

Even de vacature opgezocht, het ging over deze zoektocht naar een "Personal assistant to the President / niveau B". Enkele van de criteria:

 • Je vindt het niet erg om de krankzinnige agenda van Frank bij te houden
 • Je vindt het niet erg om om één glaasje cava te drinken met een filmcrew en dan gans goeddenkend Vlaanderen over je te krijgen
 • Je vindt het niet erg om beleefd te blijven wanneer een woeste burger of omhooggevallen kabinetslid je uitscheldt voor iets waar je niets mee te maken hebt
 • Je vindt het niet erg om door iedereen in de organisatie graag gezien te worden omdat je zo sympathiek bent
 • Je vindt het niet erg om van Frank te horen dat al zijn contacten zeggen dat hij een fantastische secretaresse heeft
 • Je vindt het niet erg om geen eigen bureau te hebben
 • Je vindt het niet erg om dat Frank in zak en as zit wanneer je hem komt zeggen dat je met pensioen gaat

Positief en negatief dus, een aflevering uit "het leven zoals het is... directiesecretaresse" zo lijkt het wel.
De motivatie van Frank Van Massenhove om dit zo te doen, kan je bekijken in deze uitzending van Reyerslaat. Wij onthouden:

 • hij wilde geen "jobomschrijving", maar een "Joëlle-omschrijving" doen, beschrijven wat z'n afscheidnemende assistente dag in dag uit meemaakt.
 • hij wil niet werken met functies, maar "met mensen"
 • hij wilde opvallen tussen al de andere jobadvertenties.

In dat laatste is hij alvast geslaagd ;-).

Stel: je partner wil naar het buitenland. Zou jij hem volgen?

Op de site van de BBC vonden we een interessante rekenmodule, waarin de werkduur tussen landen wordt vergeleken.
Ook met de meest recente cijfers van het OESO, moet je België nog altijd erg onderaan zoeken:

België: 1577 werkuren, vergeleken met andere OESO-landen

Het gemiddelde voor alle OESO-landen is 1776 uren op jaarbasis. Zelf weten of jij in je job (of in de job waarvoor je aan het solliciteren bent) langer werkt dan het Belgisch of het OESO-gemiddelde? Geef het aantal werkuren per week en het aantal verlof-, feest- en brugdagen dat je op een jaar krijgt in, en je weet het meteen:

Bereken zelf je aantal werkuren per jaar:
---
 

Hoeveel vakantiedagen heb jij dit jaar nog over? Vertel het ons!

Ben je al eens getuige geweest van pesterijen op het werk? Vertel het ons!

wekker om 7 uurWerk zoeken is ook werk. Het is een cliché, maar met een grond van waarheid, natuurlijk. Maar hoe ga je te werk? Wij vonden twee artikels die de nadruk leggen op de noodzaak om structuur aan te brengen in je werkloze/werkzoekende dag.

"How to Structure Your Daily Job Search to Help Land Your Next Job" op Mashable zegt dat "the real secret to landing that next job is to be organized and methodical in your job (re)search."

Enkele tips:

 • Zet je wekker op een uur vergelijkbaar met hoe je hem zou zetten als je werk had. Of misschien een uurtje later, maximum.
 • Hou je gebruikelijke morgenroutine aan. Lees de krant, ontbijt, breng de kinderen naar school, jog...
 • Bewaar je gevoel van eigenwaarde. Kleed jezelf alsof je naar het werk zou gaan en loop niet de hele dag in training of slobberkledij. Je weet nooit wie je tegenkomt en je wil jezelf ten alle tijde met zelfvertrouwen kunnen voorstellen.
 • Ga naar je "kantoor", een plekje in je huis dat je inricht speciaal voor het zoeken naar jobs op websites, kranten,... Gebruik dat plekje om je dag gestructureerd te houden. Bijvoorbeeld: van 9 tot 10 zoek je op jobsites, van 10 tot 11 schrijf je brieven, enz.

"How to Cope With Unemployment" van de gepensioneerde blogger Roger Darlington geeft ook tips bij de vleet. "Essentially my advice is to vary your activities and to plan them week-by-week.

Enkele tips:

 • Pak weekdagen als weekdagen aan, en weekends als weekends, net alsof je aan het werk zou zijn.
 • Sta vroeg op tijdens de week, liefst op een vast uur. Zorg er zeker voor dat je uit je bed, aangekleed en actief bent om 9 uur.
 • Plan je week op voorhand en hou je aan dit plan. Job zoeken is de prioriteit, dus begin met te plannen hoeveel tijd je daar elke dag gaat aan besteden. Plan ook dingen los van het zoeken naar jobs. Zorg dat je aan het eind van een week met alleen maar "njet" en "nee bedankt" op de arbeidsmarkt toch iets positiefs uit je week gehaald hebt. Ontwikkel een hobby, lees...
 • Kijk overdag geen televisie, en vermijd lange lunches met vrienden of familie, behalve als je bewust beslist had dat je dat wilde doen.

Of is dit allemaal wat overdreven? Hoe pak jij het aan?