U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juni 2012

Sollicitatiegesprekken voeren via een levensgroot videoscherm? Technisch kan de 'JobCam' het, zo blijkt uit een test van Colruyt Group waaraan VDAB meewerkt. Projectbegeleidster Inge Denayer: "De techniek is revolutionair. Zo levensecht, dat zelfs de studenten even uit hun lood waren geslagen.

Zou jij een sollicitatiegesprek willen voeren via een webcam? Lijkt dit je tof, handig of eng? Vertel het ons!

Mooie fotoreeks, tegengekomen in the Atlantic, van mensen aan het werk. Een kok in Griekenland, een vuilnisophaler in Italië, een groentenverkoper in Naïrobi, een bushostess in Spanje ...

diploma's

En toch zit er een adder onder het gras. Die groentenverkoper heeft een diploma chemie. Die Griekse kok is een afgestudeerd burgerlijk ingenieur. Die Spaanse hostess heeft een universitaire graad in psychologie. Die Italiaanse vuilnisophaler heeft een doctoraat in industriële chemie.

Het is dan ook een fotoreeks over jonge mensen die onder hun diploma werken. "Not Where They Hoped They'd Be".

Reuters recently assigned a number of photographers to capture images of a struggling generation. The result is this series of portraits of graduates from around the world who have been unable to find work in their degree fields and have ended up in poorly paid service industry jobs. Although their current positions may be disappointing, the subjects in these photos may count themselves lucky to have any job at all -- the International Labor Organization estimates the number of people aged 15 to 24 without a job at almost 75 million. From a cook in Athens with a degree in civil engineering to a waiter in Algiers with a masters in corporate finance, these young people have spent years studying hard to compete in the 21st century, only to discover that even the most desirable qualifications mean little in a distressed global economy. 

De examens lopen op hun laatste benen. Waar zullen onze afgestudeerden aan de slag gaan?

Wat doe jij met je vakantiegeld? Op reis gaan, huishoudelijke rekeningen betalen of je spaarrekening spijzen?

Voeg jij steevast een foto bij je cv? Of ben je tegen, omdat uiterlijk niet belangrijk zou mogen zijn bij de zoektocht naar een job? Laat het ons weten...

Ga jij soms naar een jobbeurs? En vind je dit interessant, handig of deprimerend? Vertel het ons!

Mijn echtgenote werkt al ruim twintig jaar vol geestdrift en inzet voor een accountantskantoor. Tot voor kort hield ze zodanig van haar werk dat ze er geen problemen mee had om tijdens de weekends thuis ook nog een paar uren achter haar computer te kruipen. Maar de laatste tijd begint het plezier in haar werk merkbaar te tanen. Wat toch voor iemand die altijd beweerd heeft dat haar werk haar hobby is -en ik kan bevestigen dat ze daar niets dan de waarheid sprak- toch opmerkelijk is.

De oorzaak van haar ongenoegen ligt niet bij de mensen met wie ze, ook al jarenlang, samenwerkt. En hoewel we sinds 2007 niet gespaard zijn gebleven van soms zeer zware tegenspoed in onze familie- en vriendenkring, ligt het al evenmin aan mentale omstandigheden als burn-out, depressie of een midlife crisis. Nee, de reden van haar ongenoegen ligt op een heel ander niveau: de talloze ingrepen van elkaar opvolgende regeringen en ministers die de staatskas van het financieel zwalpende schip België wensen te spekken via tal van hallucinante maatregelen die in veel gevallen niet bepaald wijzen op lange termijn denken. Of op enige consistentie in de aanpak van het bedrijfsleven door de fiscus. En al helemaal niet op kennis van de dagelijkse realiteit in de wereld van boekhoud- en accountancykantoren.

Hoewel ik mezelf doorgaans ver weg houd van alles dat zelfs in de verte op accountancy lijkt (omdat het helaas ver boven mijn pet gaat), luister ik tegenwoordig met stijgende verbazing naar de verhalen van mijn echtgenote. Al te vaak komt er voor haar weer een merkwaardige verordening bij. Er is niets mis met nieuwe regeltjes, als ze duidelijk zijn en je de tools krijgt om ze correct toe te passen. Maar als dit niet het geval is en die regels dan dan ook nog eens enkele keren wijzigen, word je helemaal knettergek.