U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - oktober 2010

Uit een onderzoek van Securex blijkt dat 13% van de Belgische werknemers niet trots is op wat hij doet.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij meestal, af en toe of zelden trots op je werk? Vertel het ons!

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg gestemd voor een uitbreiding van de minimale duur van het moederschapsverlof. In België blijven kersverse moeders vandaag 15 weken thuis. In de toekomst wordt dat dus twintig weken.

Dat belooft een forse rekening te worden voor de lidstaten. 'Te duur' klinkt het dan ook bij de tegenstanders. Maar ook 'onrealistisch' en zelfs 'vrouwonvriendelijk'. Wat denk jij?

bron: De Morgen

Zelfs in de beste huishoudens vallen al eens woorden, dat is heel normaal. Maar wat als de ruzie met je partner aansleept?

Stort je je dan op je werk om alles te vergeten? Kan je je onmogelijk concentreren op iets anders dan het meningsverschil? Of kan jij werk en privé gescheiden houden en werk je even goed als anders?

Laat het ons weten!

Heeft je collega een geurprobleem, maar durf je het niet te zeggen? Dan biedt de site Smell-well.net voortaan een uitweg.

Via deze site kan je mensen anoniem wijzen op het feit dat ze ‘stinken’. Daarbij kan je kiezen uit zes probleemzones: lichaamsgeur, slechte adem, stinkvoeten, winderigheid, rooklucht en onfrisse genitaliën. De ontvanger krijgt vervolgens een e-mail waarin hij niet alleen op de hoogte wordt gebracht van zijn probleem, hij krijgt ook meteen een oplossing aangereikt. Als het geurprobleem is opgelost, kan je dat ook melden en krijgt hij een vriendelijk bedankje.

De website werd in twee maanden erg populair in Nederland. Wordt het ook een hit in België? Afwachten maar.

bron: De Standaard

Bijna één op drie Nederlandse werknemers geeft aan dat hij zijn baas niet zou herkennen als hij hem tegenkwam. Niet minder dan de helft heeft helemaal nooit contact met de hoogste baas.

Hoe vaak zie jij je baas? En is dat voldoende, te weinig of te veel?

Bron: Jobat

De resultaten...

stage

Sara Van de Velde, bachelor marketingcommunicatie, droomde van een baan als onlinemarketeer. In juni richtte ze de website sarazoektwerk.be op en twee maanden later... had ze de baan!

Hoewel Sara nu werk heeft, blijft sarazoektwerk.be online. Sara: 'Ik hoop dat het een platform wordt voor mensen die op zoek zijn werk. Werkzoekenden die over hun zoektocht willen schrijven, mogen zich aanbieden.'

 Werkzoekenden met een vlotte pen, waag jullie kans!

Bedrijven zijn meesters in het verzinnen van goed klinkende jobtitels. Toch zijn het vaak de minst 'hippe' jobs die het best betalen. In de volgende beroepen kan je flink wat geld verdienen:

 • Krabbenvisser in Alaska: het water is ijskoud en de zee onrustig. Bovendien mag er slechts gedurende een relatief korte periode op de beestjes gevist worden. Dat leidt tot haast en dodelijke ongevallen. Loon: in twee maanden tijd kan je voor meer dan 38.000 euro krabben bovenhalen.
 • Roughneck op een olieplatvorm: je herstelt kapotte onderdelen op de plek waar de boor in de zeebodem verdwijnt. Het is er zo luidruchtig, dat er alleen met gebaren gecommuniceerd kan worden. Bovendien zweven er allerlei chemische stoffen rond. Loon: 6.000 tot 6.500 euro per maand.
 • Piloot van een sproeivliegtuig: je stijgt op voor lage vluchten over uitgestrekte velden om na enkele minuten alweer te landen. Saai en gevaarlijk. Je wordt ook blootgesteld aan chemicaliën. Loon: 5.000 euro per maand.
 • Privésoldaat in Irak of Afghanistan: je beschermt belangrijke diplomaten of politici wanneer ze zich verplaatsen. Loon: 7.500 euro per maand.
 • Vuilnisman in New York. Loon: net geen 61.000 euro per jaar.
 • Schoonmaker na misdaden. Loon: gemiddeld brutomaandloon van ongeveer 3.200 euro.

Bron: netto.be

Bijna één op de vijf Belgische werknemers voelt zich niet langer gemotiveerd om te gaan werken. Bovendien geeft 13 % toe niet trots te zijn op zijn werk. Daarmee is de motivatie van de Belgische werknemer er het voorbije jaar weer op achteruit gegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex.

Ben jij fier op het bedrijf waarvoor je werkt? Vertel het ons!

Bron: express.be

Hoe weet je of je collega de waarheid spreekt of… liegt dat hij zwart ziet? Harvard Business Review licht een tipje van de sluier op:

 • tijdens het liegen houden leugenaars het lichaam meestal erg stil;
 • ze spreken minder luid en ademen trager dan normaal;
 • ze knipperen minder met hun ogen en richten blik op de grond;
 • het kan dat ze je extra lang in de ogen kijken om geloofwaardiger over te komen. Pas daarmee op: tijdens een normaal gesprek kijken we slechts 60 % van de tijd in de ogen van onze gesprekspartner.
 • na het vertellen van een leugen vertonen ze meestal tekenen van opluchting. Dat is de reden waarom politiemensen een ondervraging vaak abrupt afbreken. Ze hopen dat de verdachte zich door zijn opluchting zal verraden.

Bron: Jobat