U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - augustus 2010

Woensdagnamiddag om 16 uur schuiven werknemers massaal hun werk opzij om op het internet te shoppen. Uit cijfers van shoppingsites blijkt dat er dan 75% méér gewinkeld wordt dan op de rustigste momenten. Ook na de middag, om 14 uur, is er een piek.

Een ander druk moment is zondagavond. Volgens de onderzoekers vluchten mensen van de stress op het werk door geld uit te geven. Herken jij jezelf hierin?

Bron: Het Laatste Nieuws

In november start Rotterdam met het proefproject: ‘Iedereen kan iets en iedereen doet iets’. Concreet: mensen met een uitkering moeten aan het werk, zoniet wordt hun uitkering verlaagd.

Het driejarig project loopt in de buurt Tarwewijk in Charlois. Door steuntrekkers aan de slag te krijgen, hopen de initiatiefnemers de negatieve spiraal te doorbreken van werkloos thuiszitten en steeds verder wegzakken in het isolement.

De uiteindelijke doelstelling is om zoveel mogelijk werklozen aan een echte baan te helpen. Lukt dat niet, dan zullen ze de financiële druk voelen om als vrijwilliger de handen vuil te maken. ‘Dat kan burenhulp zijn of het schoonhouden van de buurt’, aldus een woordvoerster van Charlois.

Wat vind jij van dit project? Laat het ons weten!

Bron: hbvl.be

Een zaak uitbaten met je partner en constant samenwerken... Lijkt je dat leuk of net een nachtmerrie? Vertel het ons!

Heb je zin in meer groen op je bureau, maar weet je niet welke plant te kiezen? Ga dan voor de Flamingoplant -of Anthurium scherzerianum- die onlangs werd verkozen als bureauplant van het jaar.

"Hij zorgt voor een betere luchtkwaliteit, vermindert stress en kan tegen een stootje ", aldus de professionele jury waarin ook verschillende wetenschappers zetelden.

Bovendien is hij nog mooi ook! Vinden wij...

bron: standaard.be

Vraag je je soms af -bij het lezen van arbeidsmarkt gerelateerde lectuur- waar de ‘5 W’s’ nu eigenlijk voor staan. Of wat ‘employer branding’ of 'ZZP'er' nu eigenlijk betekenen? Surf dan naar de site wervingswoorden.nl

Deze website vertaalt onbegrijpelijke hr-termen in gewone mensentaal. De website verzamelde al 631 woorden. Mis je nog een woord? Stuur dan je suggestie door!

Wat doet het regenweer met je? Maakt het je werkdag gezelliger, deprimerend of niet anders dan anders? Vertel het ons!

In economisch moeilijke tijden moet je als werkzoekende nog meer creativiteit aan de dag leggen dan anders om een job aan de haak te slaan. De Canadese Nicole McPhail verzon een wel erg originele methode om werk te vinden. Ze ging -letterlijk- bedelen om een baan.

Al meer dan een half jaar lang belde en mailde McPhail erop los om een job te vinden. Ze verstuurde haar cv liefst 140 keer, zonder resultaat.

De wanhoop nabij kwam ze tot een drastisch besluit: op een drukke dinsdagmiddag stelde ze zich op bij een kruispunt in het centrum van Toronto, in haar handen een kartonnen bordje met de tekst “Hebt u een job voor mij?”. Na anderhalf uur bedelen -en cv’s uitdelen- kreeg ze verschillende visitekaartjes toegestopt en werd ze uitgenodigd voor drie sollicitatiegesprekken. Tijdens de daaropvolgende dagen had McPhail nog meer succes.

De Canadese hoopt tegen 31 augustus de job van haar leven te hebben gevonden. Wij duimen alvast en houden je op de hoogte!

Bron: Jobat

Sms wordt steeds populairder, zowel thuis als op het werk.

Ouders sturen steeds vaker een sms wanneer het eten klaar is, dan hun kinderen gewoon te roepen. Onderzoekers zeggen dat berichten als 'zet de tv stiller', 'is het eten al klaar?' en 'ben je al wakker?' steeds meer gestuurd worden.

Ook op het werk wordt sms'en populairder. Meer en meer werknemers gebruiken het om zich ziek te melden of om de baas te laten weten dat ze te laat zullen zijn. 11 procent van de studenten vindt zelfs dat het aanvaardbaar is om via sms opslag te vragen aan de baas.

Sms jij ook soms met je baas? Waarover dan?

Bron: standaard.be

Hoe vond jij het om te studeren? Zalig, afstompend, confronterend... of nog iets helemaal anders? Op de homepagina kon je je stem geven, hier kan je je mening kwijt.

Terwijl ik dit schrijf, geniet ik van een rustgevende vakantie in Zuid-Frankrijk, ergens in de omgeving van het pittoreske kuststadje Cassis, aldus Martin in het MagEzine. Buiten is het een graad of 26 in de schaduw en het gezang– volgens sommigen moet dat het gezaag zijn– van de krekels is af en toeecht oorverdovend. Ongelooflijk hoe die de hele dag van jetje geven, zinderende hitte of niet.

In een van mijn eerdere blogs schreef ik dat vakantie de kans biedttot bespiegeling. Ook ik maak helaas vaak de fout om enkel vooruit te kijken en zelden opzij, laat staan achteruit. Het ritme van mijn werk staat me die weelde zelden toe. En al mijn vrije tijd –wat een vreemde uitdrukking is dat toch, ‘vrije tijd’, alsof je op andere momenten niet vrij zou zijn– gaat naar gezin, familie, mijn hobby als basketbalcoach, muziek (ik schrijf recensies voor een muzieksite), lezen, citytrips maken, kortom bezig zijn.

Daardoor is er weinig tijd om na te denken over wat ik doe. Wat meestal geen probleem is omdat ik me doordeweeks met alle plezier focus op mijn belangrijkste beroepsmatige bezigheid: het vinden van de juiste persoon. Speuren naar nieuwe wegen om die witte merel te vinden. Steevast het niveau van kandidaten wikken en wegen. Nagaan of ze over de juiste capaciteiten beschikken. Waarom ze in hun loopbaan bepaalde beslissingen hebben genomen. Of juist niet. Hoe ze omgaan met tegenvallers. Of ze geschikt zijn voor creatief dan wel uitvoerend werk. Wat hun visie op leven en werk is. Wat hun bloed sneller doet stromen. Hoe klein of groot hun kleine kantjes zijn.