U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - juli 2010

Vandaag in De Metro:

De sociale netwerksite Facebook is volop aan het experimenteren met een delete-knop, die ervoor moet zorgen dat accounts definitief van het internet kunnen verdwijnenen. Dat heeft het bedrijf zelf gemeld aan de technologiesite TheNextWeb. Momenteel is het enkel mogelijk om een account te deactiveren, maar alle sporen uitwissen lukt niet. Wiezijn account wil opgeven, krijgt overigens foto's van vrienden te zien met de boodschap dat die vriend 'je zal missen'.

Vind jij zo'n deleteknop een goed idee? En heb je zelf ooit al overwogen om je Facebook-account op te geven?

boekcoverZomaar een baantje om je brood te verdienen, is niet langer goed genoeg. Nee, je moet werken vanuit je passie. Of niet? Loopbaancoach Els Ackerman neemt in haar boek ‘Help, ik zoek mijn passie’ (ISBN: 9789049103941, uitgeverij Het Spectrum) 31 dergelijke 'loopbaanmythes' op de korrel.

‘Vroeger zocht je een baantje bij een werkgever en bleef het daar uitzingen tot je pensioen. Na 25 jaar dienst kreeg je een gouden horloge voor bewezen diensten en iedereen was content’, vertelt Els Ackerman. ‘Maar vandaag hoor je niet meer zo lang bij je werkgever te blijven. Er wordt verondersteld dat je geregeld van job verandert.’

En dat brengt de nodige sollicitatiestress met zich mee, zeker door een hoop hardnekkige mythes die het er niet gemakkelijker op maken, zoals 'Werk moet leuk zijn’, ‘Boven de vijfendertig ben je te oud’ en ‘Met een gat in je cv maak je geen kans op de arbeidsmarkt’.

Els Ackermans grootste kracht is haar nuchterheid. Haar visie is eerlijk en praktisch.

bron: standaard.be

Ben je de hele dag bezig met het online consulteren van informatie? En word je daar niet bepaald gelukkig van, maar heb je nou eenmaal het gevoel dat je alles moet weten en gezien hebben? Dan lijd je wellicht aan ‘infobesitas’.

Volgens Nederlands internetexpert Jim Stolze moeten we de digitale informatieconsumptie stilaan met evenveel aandacht behandelen als verantwoord eten. Want het consumeren van té veel informatie, leidt tot overspanning.

Vooral e-mail blijkt een bron van informatie-overdaad te zijn. Bovendien hebben mails vaak een dwingend karakter: ze breken binnen in je planning, leiden je af en bevatten vaak extra taken waar je meteen wil aan beginnen.

Met deze tips voorkom je dat ten onder gaat aan digitale stress:

-    Handel je mails dagelijks af op een vast tijdstip. Zo kan je de rest van de dag geconcentreerd werken aan andere taken.
-    Laat je niet verleiden tot het lezen van oeverloze berichten met bijlagen. Vraag de verzender meteen wat hij precies van jou verwacht.
-    Meld je af voor nieuwsbrieven die je uiteindelijk nooit bekijkt.

Pas je mailgedrag aan:

-    Wees selectief in het versturen van cc’s. Iemand die in cc staat, zal vaak niets doen met je bericht. Doe het dus alleen als je het echt relevant vindt dat je collega ook op de hoogte is van het bericht.
-    Verstuur geen mails die vermeden kunnen worden door een kort, mondeling overleg met een collega.
-    Gebruik sms om snel iets af te spreken. Mensen hebben wel vaak hun gsm bij, maar geen laptop om hun mail te checken.

Bron: De Tijd

De Britse rekruteringssite HireScores.com bevroeg 1.546 werknemers over hoeveel tijd ze verspillen op kantoor door te babbelen over zaken die niets met het werk te maken hebben.

Uit dat onderzoek blijkt dat werknemers hun werk gemiddeld 67 minuten per dag uitstellen door loos getetter. Zo’n 8 % schat zelfs dat ze dagelijks drie uur of meer over koetjes en kalfjes kletsen.

Waarover wordt er dan zo druk gepraat? De top tien: televisie (52 %), weekendplannen (49 %), eten (46 %), sport (43 %), de voorbije avond (41 %), collega’s (37 %), vrienden (35 %), liefdesleven (34 %), muziek (31 %) en vakantie (29 %).

Klets jij er ook graag op los met je collega’s? Of erger jij je blauw aan babbelaars op kantoor? Laat het ons weten!

Bron: Jobat

Voor een jongere baas werken is niet evident, zo blijkt uit onderzoek van HRD-adviesbureau GITP.

Enkele conclusies:

  • Oudere werknemers hebben vaak een slechte relatie met hun jongere leidinggevende. De kans is groot dat ze hun jonge baas niet competent vinden en onprofessioneel.
  • Andersom denken jonge leidinggevenden ook vaak negatief over hun oudere medewerkers: ze vinden hen niet flexibel en minder productief.

Hoe zit dit bij jou? Vind je het ook moeilijk om voor een jonge baas te werken? Of totaal niet? Vertel het ons!

Meer info over het onderzoek: managersonline.nl.

Is elke dag gaan werken voor jou een houvast, een noodzakelijk kwaad of een zware opgave? Vertel het ons!

Volgens loopbaanexperts is de overgang van het studentenleven naar het werkende leven vaak zwaarder dan gedacht. Het is een gewenningsproces dat maanden kan duren.

Sandra (37) en Inge (32) knikken bevestigend. Ze herinneren zich nog levendig hoe moeilijk die overgang was. Sandra: “Ik beleefde vier fantastische studentenjaren en plots moest ik iedere dag gaan werken. Het leek alsof ik geen tijd meer had voor mezelf en voor mijn lief, en als ik aan mijn 20 dagen vakantie dacht, werd ik depressief. Was dat nu voortaan mijn leven? Ik voelde me een marionet die geleefd werd.”

Inge vond de overgang naar werken vooral fysiek zwaar. Ze vertelt: “Ik was constant moe. Daar schrok ik echt van. Op het werk zelf hield ik me staande: ik was dan vol adrenaline en wou het goed doen, maar daarna kreeg ik mijn klop. Als ik thuiskwam, was ik kapot. Ik denk dat het te maken had met het feit dat ik in shifts werkte. Bovendien was mijn werkplek moeilijk te bereiken. Als ik ’s morgens om 8 uur begon, moest ik om 6 uur de deur uit. Had ik de late, dan was ik pas om 22 uur thuis.”

Bron: MagEzine

Bedrijven die niet reageren op sollicitaties, kunnen klanten verliezen en krijgen een deuk in hun imago, zo blijkt uit recent onderzoek.

Tijdens de uitzending van Peeters & Pichal, riep Voka -het Vlaams netwerk van ondernemingen- de bedrijven op om op elke sollicitatie te reageren. Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka: 'Niet antwoorden is niet netjes. Elke sollicitant verdient een antwoord, ook als hij spontaan solliciteert en er momenteel geen vacatures zijn. Bovendien wordt de bedrijfsreputatie aangetast door niet te reageren. Als de economie binnenkort weer aanzwengelt, zal er een krapte ontstaan op de arbeidsmarkt. Op dat moment zal een goede bedrijfsreputatie levensnoodzakelijk zijn om talentvolle mensen aan te trekken.'

Voka vindt het echter geen goed idee om bedrijven die niet reageren te beboeten, zoals Hans Bonte van sp.a onlangs voorstelde. Leyman: 'Bedrijven beboeten, is zoals met een kanon op een mug schieten. Ze moeten dan een hele administratie opzetten en een archiveringssysteem uitbouwen. Dat lijkt me een brug te ver. Bovendien is zo’n boete een negatief verhaal. Ik denk dat het veel beter is om een positief verhaal te brengen en bedrijven te sensibiliseren door hen duidelijk te maken dat hun reputatie op het spel staat.'

Bron: MagEzine

 

Hoewel het land kreunt onder een alarmerende werkloosheid, stellen mijn collega’s en ik vast dat we heel wat vacatures niet ‘ingevuld’ krijgen. Zo begint de column van Martin in het MagEzine.

De discussie rond de oorzaak van het niet vinden van geschikte kandidaten is al vaker gevoerd. Het ligt aan de bedrijven, die veel te hoge eisen stellen. Door ons sociale vangnet dat volgens sommigen een hangmat is. Door de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven. En ga zo maar door.

Nochtans zoeken wij al jaren naar mensen met relevante ervaring in HVAC, infrastructuurwerken, hoogspanning, piping,toxicologie, mechanica, productie of procescontrole. En dan heb ik het nog niet over de talloze ondernemingen waar bedrijfsleiders met de handen in het steeds dunner wordende haar zitten omdat ze nergens een beschikbare boekhouder, verpleegkundige, kok of tuinier vinden.

Toch is me in mijn zoektocht naar nieuwe werknemers ook iets positiefs opgevallen. Ik spreek de laatste tijd steeds meer sollicitanten van boven de vijftig. Mensen die zeggen niet de ‘luxe’ te hebben om op hun tweeënvijftigste met brugpensioen te gaan omdat ze in een klein bedrijfje werkten waar geen sprake was van welke vakbond dan ook. Mensen die er niet aan willen denken om nog tien, twaalf jaar op kosten van de gemeenschap te leven en links of rechts een paar zwarte euro’s mee te pikken.

Veelal gaat het om sollicitanten die een schat aan ervaring en kennis te bieden hebben, maar die de ‘pech’ hebben in een maatschappij te leven die blind achter begrippen holt als jong, snel, gedreven, dynamisch en resultaatgericht. Zodat ze dikwijls buiten de boot vallen omdat ze ‘te oud’, ‘te duur’ of te weinig ‘meegaand’ zouden zijn. Wat een dwaling van jewelste is. En een botte miskenning van hun professionele verdiensten.

Of dit andere rekruteerders ook is opgevallen? Geen flauw idee. Misschien moeten ze dat hier maar eens laten weten. Dan horen we het eens van een ander.

 

Is tijdens de zomermaanden werken leuker, vervelender of hetzelfde als anders? Op de homepagina kan je stemmen op deze vraag, hier kan je je mening geven.

Als het écht te warm is, hoeven we niet te gaan werken. Maar wie bepaalt dat eigenlijk?

De arbeidsgeneesheer! Hij heeft hiervoor een vochtige globethermometer. Dit toestel houdt rekening met de temperatuur, de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid. Het resultaat is geen gewone temperatuur, maar een waarde die het totale werkklimaat beschrijft. De zogenaamde WBGT-waarden, afgeleid van Wet Bulb Globe Temperature.

Om toch enig idee te hebben: de WBGT-waarden zijn ongeveer 5°C lager dan de temperatuur op een gewone thermometer. Hoe droger de lucht, hoe heter het moet zijn om de maximale WBGT-waarden te overschrijden.

(bron: standaard.be)

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid geeft de volgende aanbevelingen voor het warme weer:

  • Doe de komende dagen tussen 11u00 en 22u00 geen zware lichamelijke inspanningen buitenshuis en zoek koelere ruimtes op.
  • Draag aangepaste lichte kledij, licht van kleur en een hoofddeksel tegen de zon.
  • Risicogroepen moeten extra alert zijn. Hitte kan aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting en een hitteslag. Veel ozon kan kortademigheid, oog- en keelirritatie en hoofdpijn veroorzaken.
  • Drink voor dorst de kop opsteekt, minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Alcoholische en cafeïne houdende dranken worden beter vermeden omdat ze een uitdrogend effect hebben.
  • Geef baby's en kleine kinderen voldoende water en laat hen voldoende rusten. Kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor uitdroging. Kinderen mogen nooit achtergelaten worden in een geparkeerde auto.

(bron: standaard.be)

Een derde van de werknemers werkt door tijdens de lunch. Een op vier slaat de middagpauze zelfs helemaal over. De helft schrijft dit toe aan te veel werk, een derde klaagt over onderbezetting.

Niet pauzeren kan echter leiden tot gezondheidsproblemen. Rugklachten komen het meeste voor doordat werknemers te lang in dezelfde houding blijven werken. Stress komt op de tweede plaats.

Dus wat er ook gaande is op het werk, neem toch maar die pauze. Het verkleint de kans op depressies, spanningen, hartproblemen en andere gezondheidsklachten.

(bron: De Standaard)