U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2010

Hotelketen Holiday Inn gaf het begrip 'room service' vorige week een heel nieuwe betekenis: ze experimenteerde in twee van haar hotels met levende bedwarmers.

Een bedwarmer is een man of vrouw met een speciaal pak die vijf minuten vóór bedtijd tussen de lakens van de hotelgasten kruipt om ze 'op temperatuur' te brengen. Zo zouden de gasten gemakkelijker de slaap kunnen vatten.

Dokter Chris Idzikowski van het slaapcentrum in Edinburgh: ‘Een bed dat 20 tot 24 graden warm is, helpt het inslaapproces. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen inslapen voor de nacht wanneer hun lichaamstemperatuur lichtjes daalt. Als je in een koud bed komt, moet je de lakens eerst 'opwarmen'. Zolang kan je lichaamstemperatuur niet dalen en daardoor duurt het langer eer je inslaapt.’

Benieuwd of deze job een lang leven beschoren zal zijn!

Bron: jobat.be

Vandaag is het gedichtendag! Ter gelegenheid daarvan kroop ook onze bedrijfsdichter in zijn pen en schreef hij zijn derde parel neer.

ongerijmd

anorexia is een ontwikkeling
die niet te rijmen valt met eetlust
maar ik zou nooit zeggen
dat anorexiapatiënten abnormaal zijn
en kabila is voorwaar een incident
dat niet te rijmen valt met congo
maar ik zou nooit zeggen
dat dictators in congo incorrect zijn
misschien valt antwerpen
niet te rijmen met opel
misschien valt poëzie zelfs
niet te rijmen met gedichten
dat zou pas ongerijmd zijn

Piet Cosemans, bedrijfsdichter en directeur van de kwaliteitsdienst bij VDAB

Is het op jouw werk altijd te warm? Of moet je werken in Siberische omstandigheden? Of ben jij gezegend met een werkplek met een ideale temperatuur? 

Op de homepagina van de VDAB-site kon je stemmen, met dit resultaat:

Te koud: 50%
Te warm: 20%
Net goed: 30%

Cadeaubonnen waarmee je iemand een ervaring kunt schenken, zijn een ware hype. De nieuwste bon in het rijtje is de ‘Kameleonbon’: de ontvanger mag één dag lang een ‘droomberoep’ uitoefenen. Het volledige aanbod is nog niet bekend, maar in een persbericht geeft het bedrijf al enkele voorbeelden:

 • een dagje als journalist bij Gazet Van Antwerpen of Goed Gevoel

 • een dagje als radiomaker bij Radio Nostalgie

 • een ochtendshift in een bakkerij

 • een dagje eigen bier maken bij brouwerij Alvinne

Wie zijn bon uitoefent, krijgt bij de ondernemer van zijn keuze eerst een korte opleiding en mag daarna echt aan de slag. Voor welk beroep zou jij graag een bon krijgen?

Bron: standaard.be

De job van onze partner bepaalt grotendeels het beeld dat we van hem of haar hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat, Editions de l’Avenir en Actu24 bij 7.200 tweeverdieners.

Leerkrachten liggen goed in de markt want die hebben veel vakantie. Handig om de kinderen van school te halen of het huishouden te doen. Ook managers doen het goed. Vaak thuis zijn ze niet, maar hun hoge loon compenseert dat.

Maar niet iedereen kijkt tegen een blij gezicht aan als hij thuiskomt. Welke job zie jij je partner liever niet doen?

bron: jobat

Wist je dat de manier waarop je aan de dag begint, flink wat invloed heeft op je energieniveau? Deze ochtendrituelen zorgen voor meer energie:

 • ontbijten (50 %)
 • douchen (43 %)
 • koffie drinken (41 %)

Deze ochtendrituelen kosten je een pak energie:

 • een druk en chaotisch ochtendschema (50 %)
 • piekeren en stress (43 %)
 • te vroeg opstaan (33 %)

Proberen maar...

bron: jobat.be

Huwelijksgeluk hangt niet alleen af van een grote dosis liefde. Enkele Britse psychologen onderzochten of er ook een verband is tussen het beroep dat iemand uitoefent en de kans op een scheiding. In het tijdschrift 'Journal of Police and Criminal Psychology' werden de risico's procentueel uitgedrukt.

Met een barman of een danser is de kans op een echtscheiding blijkbaar het grootst (40 %). Huwelijken van wiskundigen en secretaresses lopen dan weer in 20 % van de gevallen uit op een fiasco. Journalisten staan nog een trede lager in de ranking met 18 %. Ze worden gevolgd door reisagenten, schrijvers en politiemensen waarvan 16 % scheidt.

CEO’s scheiden ‘slechts’ in 10 % van de gevallen. Enkel bio-ingenieurs en tandartsen blijven veelal in goede en slechte tijden getrouwd.

De context van ontmoetingen kan verklaren waarom sommige beroepen weinig overspelige gedachten uitlokken. Denk maar aan de tandarts die vooral boven de mond van zijn patiënten hangt…

Bron: jobat.be

Op de homepagina kon je stemmen over de vraag of jij goed kan hoofdrekenen? Lukt je dat vlekkeloos, of helemaal niet? En vind je het in deze tijden van gsm's met rekenfunctie en computers eigenlijk erg als jij of iemand anders het niet zo goed kan? Vertel het ons.

De resultaten:

 • Ja, vlekkeloos: 59%
 • Nee, helaas niet: 29%
 • Nee, maar vind ik niet erg: 11%

Steeds meer Belgen boeken hun vakantie al in januari om te kunnen genieten van de vroegboekkortingen. Dat zegt marketingdirecteur Patrick De Pauw (Connections).

Vooral voor exotische bestemmingen is zo'n korting interessant. Tot de meest populaire bestemmingen behoren Thailand, de VS, Zuid-Afrika, India en Australië.

De reisbureaus en touroperators zijn niet verrast door de toenemende populariteit van de vroegboekkortingen. Door de crisis zijn steeds meer mensen op zoek naar goede deals.

Heb jij je vakantie ook al geboekt? En waar gaat ze heen?

Bron: standaard.be

Wanneer je stress hebt op het werk, is het niet gezond om de emoties die hiermee gepaard gaan te onderdrukken. Anderzijds is ‘ontploffen’ in het bijzijn van je collega’s ook niet raadzaam. Daarom: vijf manieren om kalm te blijven. Ook in moeilijke omstandigheden.

 • Blaas!
  Adem diep in en blaas de lucht vervolgens hard uit. Zo raak je de lucht in je longen kwijt die ertoe leidt om oppervlakkig te gaan ademen. Oppervlakkig ademhalen leidt tot paniekgevoelens. Op deze manier ben je dat gevoel voor.
 • Blijf rustig
  Gaat een collega flink tegen je tekeer? Hou dan je gezicht in de plooi, adem rustig in en uit en blijf kalm en ontspannen. Zodra de ander uitgeraasd is, zeg je rustig: ‘ik heb je gehoord’, of ‘ik merk dat dit je nogal aangrijpt’. Door niet emotioneel te reageren, haal je de angel uit de aanval.
 • Vloek niet
  Lukt het niet om stoïcijns te blijven? Houd het dan beschaafd, hoe moeilijk dat ook is. Vloeken is olie op het vuur van woede.
 • Vat het niet persoonlijk op
  Het is heel menselijk om (vermeende) beledigingen en kritiek persoonlijk op te vatten, maar vaak is het gebeurde helemaal niet bedoeld om je dwars te zitten. Als mensen iets vergeten, is dat over het algemeen niet om je te pesten.
 • Ken je triggers
  Iedereen wordt wel eens kwaad, maar… niet iedereen weet waarom. Houd bij wanneer je kwaad wordt en kijk of er een patroon te ontdekken valt. Weet je eenmaal welk soort mensen of gedrag je op de zenuwen werkt, dan is het stukken eenvoudiger om ze zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

bron: managersonline.nl

Het leven brengt soms zulke beslommeringen met zich mee, dat je er al je energie bij zou verliezen. Hoe kan je je levensvreugde dan terug opwekken? Door een simulatie van de dood. Althans volgens de Zuid-Koreaanse ondernemer Jung Joon.

In zijn 'Doodskist Academie' simuleert hij de dood van zijn klanten in een vier uur durend seminarie. Een afscheidsbrief schrijven, een leuze bedenken voor op een grafsteen en tien minuten in een doodskist liggen, zijn onderdelen van de sessie. ‘Achteraf kan je helemaal fris het leven heropnemen’, vertelt Jung in The Los Angeles Times.

Of deze methode echt effectief is, lijkt zeer twijfelachtig… wat denk jij?

bron: nieuwsblad.be

 

Herinner je je nog onze bedrijfsdichter Piet Cosemans? Tijdens de kerstperiode heeft hij niet stilgezeten, maar schreef hij zijn tweede gedicht: '2010'. Lees en geniet.

Agenda’s hebben niet veel nodig. Dag, uur
en een vergaderzaal. Zoals geschiedenis
een veld, 1918 en het aantal doden.

Of gisteren hier de conjunctuur.
Bankiers knalden haar aan flarden,
hold-up, nooit gezien. Duizenden namen

die ons in karavanen tegenkwamen.
Het is steil werk: dag voor dag geschiedenis
zullen schrijven in een agenda die herbegint,

tongpunt naar buiten - als een schoolkind
na de zomer bij het weerzien,
voor het eerst voor het laatst 2010.

Als het op discriminatie -op basis van geslacht, seksualiteit of godsdienst aankomt- zijn we wettelijk beschermd. Maar andere factoren belemmeren ongestraft ons carrièrepad.

Managementtoday.com legt zo'n aantal boosdoeners bloot:

 • Afkomst: een dochter of zoon van de baas krijgt dikwijls meer doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Vaak worden functies nog familiegewijs ‘van vader op zoon’ doorgegeven.
 • Uiterlijk: knappe mensen verdienen meer en kunnen makkelijker opklimmen op de carrièreladder. Ze komen intelligenter, talentvoller en vriendelijker over.
 • Lengte: grote mannen verdienen meer. Een paar extra centimeters leiden vaak tot een loon van ongeveer honderd euro meer dan gemiddeld. Bij vrouwen hebben extra centimeters helaas geen invloed op het loonbriefje.
 • Overgewicht: zowel op de wervingsprocedure als op het salaris en promotiekansen heeft overgewicht een negatieve invloed. Ongeacht hun kwaliteiten geldt vaak het vooroordeel dat dikke mensen lui en ongedisciplineerd zijn.

Bron: Jobat

Trek jij -in afwachting van het vinden van een boeiende baan- elke ochtend met tegenzin naar kantoor? En voel je daarbij het lood in je schoenen vanaf het moment dat je thuis de deur uitstapt? Dan volgen hier enkele tips om deze vervelende periode wat draaglijker te maken.

 • Behoud je zin voor humor en blijf optimist: doe alsof je een rol in een sitcom speelt en maak een spelletje van de monotone, vervelende opdrachten die je krijgt. Veel smart zal verdwijnen, alleen al door de situatie anders te benaderen.

 • Houd steeds voor ogen dat deze situatie maar tijdelijk is. Daarna volgt iets beter en grootser.

 • Leef in het nu en wees vriendelijk: wanneer je elk moment afzonderlijk beleeft, vergeet je de grote, negatieve gedachte. Door vriendelijk te zijn, verras je bovendien de anderen en dat geeft soms leuke reacties. Experimenteer daarmee en beschouw deze episode in je carrière als een sociaal experiment.

Bron: express.be

Op de homepagina van onze site kan je antwoorden op de vraag hoe jij het nieuwe jaar start. Met plezier, vol goede moed? Of met tegenzin? Vertel het ons...

Zelfs wanneer we niet praten, zijn we voortdurend aan hetcommuniceren, zo blijkt in het MagEzine. Uit onderzoek blijkt dat we enkel en alleen al via onzelichaamstaal heel wat over onszelf blootgeven. Vervelend? Nietnoodzakelijk. Mits wat inzicht en oefening kan je daar je voordeel uithalen. Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld.

Heb jij hier ervaring mee?

Wat zijn jouw dromen, verwachtingen en voornemens voor 2010?Deze vraag stelden we aan vrienden en familie. Met stip op een: meerbewegen en een nieuwe job. Wat nog? Ontstressen engenieten. Sam: “Vraag me niet waarom, maar even getallen geven mealtijd een goed gevoel. 2010 wordt een positief jaar!”

(Bron: MagEzine)

Wat zijn jouw dromen en verwachtingen voor 2010?

"In een balorige bui beweer ik wel eens dat een groot deel van mijnwerk erin bestaat mensen teleur te stellen", vertelt Martin in het MagEzine. "Want hoe je het draait ofkeert, daar komt het in de dagelijkse praktijk toch veelvuldig op neer.Waarom ik dat zeg? Oké, hieronder even een kort maar verhelderendkijkje in de interne keuken.

Sollicitanten reageren vol verwachting op een vacature waarvan zevinden dat die volledig op hun lijf is geschreven. Ze mailen eenmotivatiebrief en uitvoerig cv met de bedoeling te worden uitgenodigdvoor een sollicitatiegesprek. Doorgaans bereiden ze zich goed voor opwat gaat komen gaat. En ze proberen zich tijdens dat gesprek van hunbeste kant te tonen.

Als het al tot een gesprek komt. Want flink wat sollicitanten‘sneuvelen’ tijdens de eerste screening. Bijvoorbeeld omdat ze niet degewenste ervaring hebben. Gelet op de soms zeer complexe projectenwaarin we betrokken zijn, is relevante ondervinding voor heel watfuncties in onze organisatie immers van cruciaal belang. Of ze vallenaf omdat de gevolgde studie echt niet aansluit bij wat we zoeken: meerdan eens zit er een sollicitatie in mijn mailbox van een bachelorelektriciteit terwijl we overduidelijk om een burgerlijk ingenieurbouwkunde vragen.