U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - november 2009

‘Aardig gevonden willen worden’ is niet alleen iets voor schoolmeisjes. Iedereen zou ermee bezig moeten zijn. Want mensen zeggen nu eenmaal eerder ‘ja’ tegen iemand die ze aardig vinden dan tegen iemand die ze niet aardig vinden. En dat kan je ook op de werkvloer van pas komen.

Hoe word je, volgens wetenschappelijk onderzoek, die aardige collega die alles voor elkaar krijgt bij anderen?

 • Wees knap. En als dat niet lukt: kleed je verzorgd en volgens de etiquette van het bedrijf.

 • Imiteer je collega’s. Praat over dezelfde dingen, spiegel hun lichaamshouding tijdens een gesprek en zoek naar overeenkomsten zoals dezelfde hobby’s of gezinssituatie...

 • Slijm, glimlach, haal koffie en strooi met complimentjes.

 • Wees niet jezelf maar pas je aan. Laat pas na een tijdje meer van je eigenaardigheden zien. Dan zullen ze worden opgevat als ‘reuze authentiek’.

 • Vertel niet over jezelf maar luister naar anderen. Nodig hen uit over zichzelf te praten.

Succes ermee!

bron: intermediair.nl

 

 

Bij elk beroep hoort een jargon. Zo ook bij de job van manager. Vaagtaal.nl houdt jaarlijks een verkiezing van de meest vage woorden en uitdrukkingen die gebruikt worden in het managementjargon. De winnaar van 2009 was: 'Je ding doen'.

In de top tien van vage woorden staan verder onder andere: proactief, doorcommuniceren, definitief eindconcept, out-of-the-box en dicht bij jezelf blijven.

Aan welke vage woorden of uitdrukkingen erger jij je wel eens op het werk?

bron: managersonline.nl

Wat denk jij van eten achter je pc? Tof, een ideaal moment om je Facebook of internetkrant bij te lezen? Of is het volgens jou ongezellig, onhygiënisch, stresserend of eenzaam? Vertel het ons.

Een loonsverhoging is doorgaans het gevolg van hard labeur zou je denken. Wel, volgens verschillende Amerikaanse studies is niets minder waar. Onbewust spelen er ook factoren mee waar je zelf geen invloed op hebt. Wie verdient meer? Iedereen op een rijtje:

 • grote mensen: ze dwingen door hun gestalte sneller respect af en worden vaker beschouwd als betere leiders.

 • sociale drinkers: zij zouden sterkere sociale vaardigheden hebben dan geheelonthouders.

 • mannen: dit ligt aan de studiekeuze van de vrouw. Zij kiest vaker voor sectoren met minder carrièremogelijkheden zoals onderwijs of welzijn.

 • getrouwde mannen: in Amerika zouden zij per uur gemiddeld 11 % meer verdienen dan ongehuwde mannen.

 • samenwonende lesbiennes: zij zouden meer verdienen dan samenwonende of getrouwde heterovrouwen.

Bron: netto.tijd.be

Licht jij je baas in over gênante zaken zoals etensresten tussen de tanden na de middagpauze, of een openstaande rits na een toiletbezoek? Uit een onderzoek bij 4.400 werknemers blijkt dat twee derde van de werknemers een collega hiervan wél op de hoogte zou brengen, maar de baas niet.
Wat doe jij?

bron: hln.be

Meer dan een derde van het ziekteverlof wordt genomen op maandag. Vrijdag is amper goed voor 3 % van alle ziektemeldingen. Dat zegt een onderzoek van Mercer bij 11.000 werknemers. De maand waarin werknemers zich het vaakst ziek melden is januari. Vooral 3 en 4 januari zijn populaire dagen om niet te komen opdagen.

Een vierde van die afwezigheden wordt geweten aan aandoeningen zoals rug- en gewrichtspijn, verkoudheden, griep en andere virale ziektes. Waarom die klachten dikwijls net na het weekend of eindejaarsfeesten de kop opsteken, is voorlopig onduidelijk. Of niet?

Bron: Agripress

Zou jij in Brussel willen werken? Te ver, geen leuke stad? Of net wel? Vertel het ons...

Scherpe deadlines, ambitieuze projecten binnen een opgelegde tijdslimiet, overuren... steeds meer werknemers worden gedwongen om hun nachtrust in te korten om professionele redenen.

Omdat mensen functioneren binnen biologische ritmes waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt, kan een ontregeling van het slaappatroon nefast zijn. Professor Jim Horne van het Sleep Research Centre aan de Loughborough University legt uit hoe je minder kan slapen, zonder negatieve gevolgen:

 • probeer geen grote stukken slaap over te slaan: als je elke dag 45 minuten minder slaapt, lig je tegen het einde van de week in de touwen. Ga niet verder dan 20 minuten op weekbasis en geef je lichaam de mogelijkheid om daaraan te wennen.
 • een middagdutje geeft het beste resultaat als het niet langer duurt dan 20 minuten en stopt net voor je in een diepe slaap raakt. Slaap je langer, dan voel je je ‘groggy' en kan je mogelijk ‘s avonds de slaap niet vatten.
 • verbeter de kwaliteit van je slaap door regelmatig te sporten. Zorg er wel voor dat je genoeg drinkt. Dehydratie is een sleutelfactor bij vermoeidheid.

Bron: express.be

Hoewel ons budget voor de eindejaarsfeesten dit jaar daalt met 2 %, zullen we gemiddeld nog 580 euro uitgeven aan eindejaarsgeschenken en feestmaaltijden. Dat blijkt uit de '2009 Kerststudie' van consultant Deloitte. Die daling is beperkt als je weet dat de eindejaarsuitgaven in West-Europa gemiddeld dalen met 6,3 %.

De top vijf van de favoriete geschenken in België is niet veranderd ten opzichte van 2008. Op nummer één staan cadeaubonnen, op de tweede plaats staat ‘contact geld’ en op de derde en vierde plaats staan respectievelijk boeken, en kleding en schoenen. Op de vijfde plaats staan cd's en muziek.

Ben jij van plan om dit jaar minder uit te geven tijdens de eindejaarsfeesten? Of geef je er een lap op, crisis of niet?

bron: De Standaard

‘Zaten er maar meer uren in een dag’, denk je soms als je weer eens tijd tekort komt voor alles wat je moet doen en wilt op een dag. Maar het is nog maar de vraag of je geholpen zou zijn met extra uren. De paradox is vaak dat zodra je meer tijd te besteden krijgt, je daarin ook weer meer wilt doen. Gevolg: binnen de kortste keren heb je opnieuw te weinig tijd.

Enkele tips om je tijd beter in de hand te houden:

 • plan de dag van morgen, liefst aan het einde van deze dag
 • plan per dag iets wat je af wilt maken
 • regel met je collega’s of gezinsleden periodes (enkele uren per dag) waarop je ongestoord kunt werken
 • handel ‘papier’ (rekening betalen, kaartjes schrijven...) af in één keer
 • denk in de ochtend en praat in de middag (vanwege de middagdip)

Bron: thema.nl

VDAB heeft zijn eerste bedrijfsdichter! De jury, onder voorzitterschap van Rik De Leeuw, was unaniem: het gedicht 'Heldenzorg' van Piet Cosemans -over 20 jaar VDAB- was de onbetwiste winnaar. Daarmee werd hij gebombardeed tot allereerste VDAB-dichter.


Heldenzorg

als liza vanderherten bij wijkend avondlicht
kladjes, krabbels - handschrift of gedrukt
uit onze blauwe manden plukt
en daarmee de containers voert

is het of ze kenbaar maakt: bewaar
wat anders van uw twintig jaar

en als zij kalm het bloed van lippen
op de rand van een kop thee
vergiet en schoonspoelt in een zee
van schuimend nat en schurend sop

is het of ze zeggen wil: red ons,
heer, van kwebbels en gegons

met dank aan haar die sinds de stichting
zoemend alles heeft doen blinken
(herinner u de koperen klinken
in oude huizen van de arbeid)

dat telkens door haar schone schijn
wij spic & span opnieuw begonnen zijn.

Piet Cosemans zal gedurende één jaar nog vijf gedichten schrijven waarin actuele nieuwtjes omtrent VDAB op een originele en kritische wijze belicht worden. We zijn alvast benieuwd…

Beluister het gedicht van Piet Cosemans op Radio 2 Limburg.

Een keertje slechtgezind zijn, is niet langer probleem. Meer zelfs: het is goed voor je! Dat meent Joe Forgas, professor psychologie aan de University of New South Wales. Hij ontdekte immers dat een slecht humeur je helderder doet denken.

Hij vroeg een aantal vrijwilligers om films te bekijken en na te denken over positieve en negatieve gebeurtenissen in hun leven. Zo kwamen ze in een positieve of negatieve stemming terecht. Vervolgens vroeg hij hen om een gedetailleerd verslag uit te brengen van een aantal gebeurtenissen en stadslegendes te beoordelen op hun waarheid.

Wat bleek? De mensen die in een slechte bui waren, presteerden beter dan de vrolijke. Ze maakten minder fouten én konden helderder communiceren. Conclusie: door hun slechte humeur waren ze aandachtiger.

Maar er is ook hoop voor de onverbeterlijk goedgezinden onder ons: wie goedgeluimd is, is creatiever…

bron: gezondheidsnet

Toen de pc van een Italiaanse man voor de zoveelste keervastliep, werd hij zo kwaad dat hij een pistool uit zijn lade haalde ener vijf keer op schoot, bericht het MagEzine. Uit een studie van het softwarebedrijf CAblijkt dat 49% van de werknemers zich opwindt als de technologie hen inde steek laat. Zeker als er tijdsdruk mee gemoeid is.

Word jij soms agressief of boos als je pc het laat afweten?

Een onderzoek van Randstad bij 2000 bedienden en kaderleden wijst uit dat 46% van de ondervraagden wel eens in z'n vrije tijd werkt: ze kijken mails na, lezen documenten of bereiden taken voor, aldus het MagEzine. Bij de kaderleden is dit zelfs de norm: 71% doet het. Waarom werken de ondervraagden na de werkuren? Er zijn zowel positieve als negatieve redenen, zo blijkt:

 • 'Ik kan dan alles rustig doornemen zonder gestoord te worden' (57%)
 • 'Ik kom tijd te kort op mijn werk' (55%)
 • 'Ik wil gewoon graag met alles mee zijn' (45%)
 • 'Ik ben ertoe verplicht door de baan die ik heb' (38%)
 • 'Ik doe het uit loyaliteit' (34%)
 • 'Het sluit aan bij m’n levensstijl: ik regel graag privézaken tijdens de werkuren en werkzaken in mijn vrije tijd' (21%)

Herkenbaar?

Op de website van Vacature.com stonden onlangs heel wat interessantetips voor sollicitatiebrieven en cv’s, ontleend aan iemand die met beide voeten in deze problematiek staat: de HR-Manager van Tractebel, aldus Martin in het MagEzine. Naast wat algemenere kanttekeningen over lengte, spelling en structuur sprong een belangrijke opmerking in het oog: vermijd holle woorden!

Dat is midden in de roos. Lees maar eens een paar weken lang een stuk of dertig sollicitatiebrieven per week. Je zult ervan staan te kijken hoe weinig inventief het overgrote deel ervan is. Zélfs als het gaat om brieven voor functies die een beroep doen op iemands professionele creativiteit.

Vrijwel iedereen is dynamisch, communicatief, flexibel, gemotiveerd en – hoe kan het ook anders – op zoek naar een uitdaging of erger nog, een opportuniteit. Waar de sollicitant dan ook ‘voor gaat’, met veel enthousiasme. En zij of hij is uiteraard leergierig, ambitieus, is een meerwaarde voor de organisatie, werkt graag in teamverband maar kan ook zelfstandig uit de voeten, is polyvalent en op de koop toe ook nog eens stressbestendig! O ja,doorgaans hebben sollicitanten ook geen problemen met afstanden en zijn ze bereid in zichzelf te investeren.

Ongetwijfeld heb je de radiospots al gehoord waarin mensen die nog niet goed wakker zijn medeklinkers door elkaar haspelen en 'fokkie' zeggen tegen koffie. Daarna komt de slogan: 'Je bent er 's morgens pas helemaal bij na een kopje Douwe Egberts.'

Wel, vanaf nu hoef je niet langer te blozen als je ’s morgens op het werk een ‘fokkietje’ vraagt. ‘Fokkie’ werd namelijk opgenomen in het jaarboek van Van Dale waarin alle nieuwe woorden worden opgenomen. De uitleg van het woordt luidt: 'informeel taalgebruik voor koffie'.

En woorden die een paar jaar op rij in dat jaarboek staan, komen ook in de echte dikke Van Dale...

Bron: De Standaard

Je bent beter voorzichtig met wat je belooft. Daar kan Unilever van meespreken. De multinational werd onlangs immers aangeklaagd na ontbreken van het ‘Axe-effect’.

De Indiase Vaibhav Bedi (26) eist 30.000 euro van Unilever omdat hij als trouwe gebruiker van de Axe deodorant nog altijd single is. 'Ik voel me bedrogen', zegt de man. 'In de advertenties wordt gezegd dat alle vrouwen vallen voor mannen die Axe deodorant gebruiken. En ik gebruik het nu al zeven jaar en heb nog steeds geen vriendin.'

De rechtbank wil eerst meer onderzoek doen naar de diverse Axe-producten, alvorens de zaak in behandeling te nemen.

bron: De Standaard

In Frankrijk hebben vijftig grote bedrijven zich geëngageerd om de volgende zes maanden alle sollicitaties te behandelen zonder acht te slaan op naam, foto of adres van de kandidaten.

Het project van de ‘anonieme sollicitaties’ komt er omdat een kandidaat-werknemer met de naam Mohammed minder kans zou maken op een jobinterview dan een kandidaat die François heet.

Bij ons woedt al jaren een politieke discussie over de nood aan (of de onzin van) anonieme sollicitaties. Wat is jouw mening?

bron: De Standaard