U bent hier

Goeiemorgen, morgen, goeiedag!

spinazieVan zomerse lentetemperaturen en een vrolijk deuntje wordt een mens goedgezind. Of de hymne van Nicole & Hugo jou ook blij gezind maakt, doet hier eigenlijk niet ter zake. Maar ik vermoed dat deze blog in de vorm van een muzikale oorwurm toch wel heel even zal blijven hangen.

De bekende zinsnede van Nicole & Hugo doet me nadenken over het verschil tussen motiveren en inspireren. Toevallig twee ‘mooie’ woorden, of is er een link met hun betekenis? Spinazie klinkt een beetje hetzelfde als inspiratie, maar toen ik vroeger mijn bord moest leegeten, vond ik spinazie zowat het vervelendste woord dat er bestond. Vele jaren later kan het krachtvoer van Popey mij absoluut wel bekoren, en probeer ik me te focussen op motiveren en inspireren. Niet onbelangrijk als je aan het ondernemen slaat in een bedrijf waar mensen centraal staan.

Motiveren kan op korte termijn, en de manieren zijn velerlei. Complimenten, geldelijke beloningen, het creëren van een fijne werksfeer in optimale omstandigheden. Er zijn evenveel manieren om te motiveren als er mensen zijn. Inspireren lijkt mij eerder een langetermijnproject en is -naar mijn bescheiden mening- een pak lastiger om te verwezenlijken.

In het derde middelbaar stapten we ooit met de volledige klas een keer of zeven het klaslokaal in. Telkens werden we door onze leerkracht Frans terug naar buiten gestuurd. Verbaasde blikken. Onverschillige pubers als we waren, sloften we lusteloos de klas telkens weer in. De heer Swerts vond het niet passen dat we hem passeerden zonder goeiedag te zeggen, of vriendelijk te knikken. Elementaire beleefdheid. De boodschap is blijven hangen. In tegenstelling tot het geslacht van zijn Franse woordjes. Dankjewel meneer Swerts.

Om maar te zeggen, sommige dingen blijven je een heel leven bij: een manier van aanpakken, een ‘way of life’ of een gouden raad van ma of pa. Soms simpel, soms geniaal. Met inspiratie kan je op lange termijn verder. Motivatie kan dan wel aanstekelijk werken, het is de inspiratie die je doorgeeft aan hen die ervoor openstaan. Het moet een fijn gevoel zijn om te merken dat je anderen inspireert. Als ouder, als vriend(in), als leerkracht, als leidinggevende, als wat dan ook.

Wat nog mooi is aan inspireren? Het kan in allerlei richtingen: van boven naar onder, van links naar rechts. Je kan zelfs mensen inspireren vanop afstand, of onbewust zonder elkaar te kennen, zelfs als je dood bent. Denk maar aan de talloze Elvis-imitatoren. Hoe je de inspiratie toepast, dat heb je zelf in de hand. Een stoere high-five, een kus of een melige Nicole & Hugo-begroeting? Ieder zoekt zijn manier, maar de essentie blijft dezelfde.

Inspiratie. Niet alleen een mooi woord, maar een effectieve bijdrage aan een betere wereld. Ik denk nog even verder na over hoe ik kan motiveren en inspireren en begin de dag nog steeds met een vriendelijke goeiemorgen. Simpel, gratis en voor niets, voor iedereen.