U bent hier

Recht aanvragen op tegemoetkomingen als zelfstandige met een arbeidsbeperking

Werk je als zelfstandige en heb je een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem? Om beroep te kunnen doen op ondersteunende tegemoetkomingen van de overheid, moet je eerst het recht erop aanvragen. We leggen uit hoe je dit doet.

De overheid voorziet tegemoetkomingen voor zelfstandigen die omwille van een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem aanpassingen nodig hebben om hun job uit te oefenen. 

Om er beroep op te kunnen doen, moet je eerst het recht aanvragen op deze tegemoetkomingen. Heb je het recht gekregen, dan kan je de tegemoetkoming zelf aanvragen.

Zo vraag je het recht aan 

Vul het aanvraagformulier in en stuur het via mail of post naar de dienst arbeidsbeperking van je provincie

Heb je een gezondheidsprobleem van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, voeg dan deze bewijsstukken toe:

  • Een schriftelijke verklaring waarin je arts vermeldt welk gezondheidsprobleem je hebt en wat de prognose is. 
  • Kopies van documenten die aantonen dat je een gezondheidsprobleem hebt. Bijvoorbeeld: medische verslagen, verklaringen van je school of het CLB, verslagen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap…

Wat gebeurt er na je aanvraag?

We laten je weten of je recht hebt op de tegemoetkomingen die je aangevraagd hebt, en of je er tijdelijk recht op hebt of gedurende je volledige loopbaan. 

Ga je niet akkoord onze beslissing? Dan kan je binnen de 45 dagen een verzoek tot heroverweging indienen. Vul het formulier gemotiveerd verzoek tot heroverweging in en bezorg het aan de dienst arbeidsbeperking van je provincie.

Meer weten

Onze experts helpen je met plezier verder.