U bent hier

Veelgestelde vragen terugbetaling arbeidsgereedschap, -kleding en aanpassing werkplek voor zelfstandigen

Wil je als zelfstandige met een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem een terugbetaling aanvragen van je arbeidsgereedschap, -kleding of een aanpassing aan je werkplek? Bekijk onze veelgestelde vragen. 

Klap alles open
Hoe vraag ik de tegemoetkoming aan?

Vraag het recht aan op de tegemoetkoming.

Heb je het recht gekregen? Vraag de tegemoetkoming aan via dit formulier en bezorg het via mail of de post aan ons

  • Je kan het aanvraagformulier ook in Mijn VDAB invullen bij 'Premies'. Op die manier hoef je je persoonsgegevens niet zelf in te geven en kan je de status van je aanvraag bekijken. 
  • In het formulier moet je onder andere de geschatte kostprijs van de aanpassing invullen.
    • Deze kostprijs is exclusief btw. We komen immers niet tussen in de btw.
    • Koop je een aangepast model van materiaal dat je sowieso voorziet in je bedrijf, vul dan het verschil in tussen de kost van het aangepaste model en het standaardmodel. We betalen enkel het verschil terug tussen het aangepaste model en het standaardmodel.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de tegemoetkoming?

Je kan als zelfstandige in hoofd- of bijberoep een terugbetaling van arbeidsgereedschap, -kleding of een aanpassing aan de werkplek krijgen als je aan deze voorwaarden voldoet.

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Onze expert bekijkt je aanvraag en laat je weten of je aanvraag goedgekeurd is.

Hij kan je ook opbellen voor meer info of een bezoek brengen aan je bedrijf om te zien of de aankoop of aanpassing echt nodig is.

Wat moet ik doen als mijn aanvraag goedgekeurd is?
  • Kreeg je bericht dat je aanvraag goedgekeurd is? Koop het arbeidsgereedschap, de -kledij of het materiaal voor je werkplek-aanpassing en installeer het. Je hebt hier een jaar de tijd voor na de goedkeuring. Je kan de kosten zelf voorschieten of afspreken met de winkel dat wij rechtstreeks aan hen betalen. Wil je dat wij rechtstreeks aan hen betalen, vraag dan aan de winkel om het document ‘verklaring rechtstreekse betaling aan leverancier’ in te vullen dat je van ons kreeg.
  • Bezorg je facturen, betalingsbewijzen en het document 'verklaring rechtstreekse betaling aan leverancier' (als je dit gebruikt hebt) binnen de 6 maanden na je aankoop aan ons. Je kan dit zelf regelen of aan de winkel vragen om dit voor jou te doen. 

Heb je het bedrag voorgeschoten? Dan storten we het verschuldigde bedrag terug op je rekening.

Wat kan ik doen als mijn aanvraag niet werd goedgekeurd?

Ga je niet akkoord met onze beslissing? Dan kan je binnen de 45 dagen een verzoek tot heroverweging indienen. Vul het formulier gemotiveerd verzoek tot heroverweging in en bezorg het via mail of post aan ons.

Wil je graag persoonlijk advies?

Onze experts helpen je met plezier verder