U bent hier

Geen werk: ondersteunende maatregelen aanvragen

Heb je door een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking aanpassingen nodig om werk te vinden of je job goed uit te oefenen? Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen. Op deze pagina leggen we uit hoe je dit doet als je geen werk hebt. 

Interessant om te weten: je kan al het recht aanvragen voor maatregelen waarop je pas beroep kan doen als je werkt. 

Stap 1: laat ons weten dat je een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking hebt

Je kan dit op 2 manieren doen:

 • Online via Mijn Loopbaan.
  • Registreer je voor Mijn Loopbaan. Antwoord bij 'Werksituatie' 'ja' op de vraag 'Heb je het moeilijk om werk te vinden door een handicap, een ziekte of een combinatie van verschillende problemen (van medische en sociale aard).
  • Ben je al geregistreerd voor Mijn loopbaan?
   • Klik in Mijn Loopbaan op 'Profiel en gewenste jobs'.
   • Klik bij 'Werksituatie' op wijzig.
  • Antwoord bij 'Werksituatie' 'ja' op de vraag 'Heb je het moeilijk om werk te vinden door een handicap, een ziekte of een combinatie van verschillende problemen (van medische en sociale aard).
 • Via een bemiddelaar. Bel naar naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur) om een afspraak te maken.  

Daarna nodigt een van onze bemiddelaars je uit voor een gesprek.

Stap 2: verzamel bewijsstukken van je gezondheidsprobleem 

Heb je een gezondheidsprobleem van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard waardoor je het moeilijk hebt om werk te vinden of je job goed uit te oefenen? Dan is het belangrijk om bewijsstukken te verzamelen.

 • Vraag aan je arts om een schriftelijke verklaring in te vullen waarin hij vermeldt welk gezondheidsprobleem je hebt en wat de prognose is.
 • Maak kopies van andere bewijsstukken zoals medische attesten, verklaringen van je school of het CLB, verslagen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap…

Neem deze bewijsstukken mee naar het gesprek.

Stap 3: kom langs voor een gesprek

Tijdens het gesprek luistert de bemiddelaar naar je verhaal. Je krijgt de kans om uit te leggen met welke problemen je geconfronteerd wordt. 

Op basis van dit gesprek beslist de bemiddelaar op welke ondersteunende maatregelen je recht hebt en of je er gedurende je hele loopbaan recht op hebt of tijdelijk. We brengen je hiervan op de hoogte via een brief. 

Ga je niet akkoord met onze beslissing? Dan kan je binnen de 45 dagen een verzoek tot heroverweging indienen. Vul hiervoor het formulier gemotiveerd verzoek heroverweging in en bezorg het aan ons.
 

Heb je het recht gekregen en wil je beroep doen op een maatregel? Vraag de maatregel aan!

Bijstand van een tolk voor doven of slechthorenden: 
Neem contact op met het Vlaams Communicatie-Assistentie-Bureau voor doven (CAB) om een tolk VGT aan te vragen.

Tegemoetkoming in je verplaatsingskosten:
Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur) of regel het zelf

Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap, -kleding en arbeidspostaanpassingen:

 • Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur) om een tegemoetkoming te krijgen voor arbeidsgereedschap of -kleding of regel het zelf.
 • Voor een arbeidspostaanpassing hoef je niks te doen. Het is aan je werkgever om hier een tegemoetkoming voor aan te vragen. 

Vlaamse ondersteuningspremie (VOP):
Je hoeft zelf niks te doen. Heb je werk gevonden, dan vraagt je werkgever de ondersteuningspremie aan.

Tewerkstelling in de lokale diensteneconomie of Tewekstelling in een maatwerkbedrijf:
Neem contact op met je VDAB-bemiddelaar. Heb je nog geen bemiddelaar? Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

Wil je meer info?  

Contacteer een expert arbeidsbeperking.